Потужна спеціалізована техніка нарешті вже в районі. Нові, як з виставки, автогрейдери, екскаватори, самоскиди з підвищеною прохідністю, закуплені за гроші партнерських фондів ЄС та районного бюджету Кіцманщини, що на Буковині, починають боротьбу з ерозією грунтів за спеціально розробленою науковцями картограмою місцевих земельних угідь. Машини передали в оперативне управління і некомерційне використання сільськогосподарському консультаційно-дорадчому центру, що діє на громадських засадах за рішенням його засновників — районних сільгосппідприємств.

Змова не пройшла

Кіцманський район на Буковині тепер може з гордістю сказати, що успішно завершив один з наймасштабніших у країні грантових транскордонних проектів «Використання європейського досвіду у боротьбі з ерозією ∂рунтів». Його мета — поліпшення стану земельних ресурсів, якісна підготовка ланів під посіви, отже, збільшення обсягів товарного сільськогосподарського виробництва. Загальний бюджет проекту 1 мільйон 697 тисяч євро використано з максимальною ефективністю для місцевої громади. У цьому заслуга районної виконавчої влади, керівництво якої не дозволило хитрим ділкам розбазарити європейський грант і районний бюджет на закупівлю технічного мотлоху.

Грантовий контракт у межах спільної міжнародної програми «Румунія — Україна — Республіка Молдова» підписали у 2013 році тодішнє керівництво Кіцманської РДА та Міністерство регіонального розвитку і державного управління Румунії. За умовами проекту, співфінансування з нашого боку становило 1 мільйон 824 тисячі гривень. Левова частка коштів мала піти на придбання спеціалізованої техніки.

— Ми проаналізували перебіг тендерних закупівель, оголошених нашими попередниками, і побачили, що за ними стоїть шахрайська змова. Наперед визначені переможці пропонували техніку, якість і вартість якої не відповідала вимогам міжнародного проекту, — розповідає Іван Друцул, голова Кіцманської районної державної адміністрації.

Шахраї залишилися з брухтом

Приватні посередницькі фірми, що, за домовленістю, мали виграти тендер, за шалені кошти збиралися постачати в район іржаві іноземні механізми, підібрані, схоже, десь на звалищах брухту. Нове керівництво РДА, оголосивши нові конкурсні торги, провело їх чесно і прозоро. У результаті район отримав сучасну якісну спецтехніку — переважно вітчизняного виробництва, а також відомих світових брендів важкого будівельного обладнання. Самоскиди КрАЗ щойно зійшли із заводського конвеєра.

Проект передбачає також ознайомлення з європейським досвідом щодо підвищення родючості грунтів: навчання та практичні семінари для представників місцевих органів влади, сільськогосподарських підприємств, фермерів Буковини.

Окрім того, під час робочих поїздок між делегаціями Кіцманського району та Сучавського повіту (Румунія) зав’язалися ділові відносини з перспективами подальших спільних проектів, співпраці в різних галузях економіки, підприємництва і культури.

ОФІЦІЙНО

«Міжнародні проекти — на засадах чесної співпраці»

Олександр ФИЩУК,
голова Чернівецької облдержадміністрації:

–– Залучення позабюджетних коштів міжнародної фінансової й технічної допомоги сприяє розвитку нашого краю, дає змогу вирішувати нагальні питання. 

Завдяки рішучості й принциповості у прийнятті рішень керівництвом Кіцманської районної державної адміністрації щодо реалізації важливого для району і області транскордонного проекту ми тепер маємо нову якісну техніку, придбану коштом європейського співтовариства. Вона допоможе зберегти у доброму стані землю, отриману від своїх дідів, на якій тепер працюємо, і належно передати її наступним поколінням. Буковина активно розвиває міжнародну співпрацю, зокрема для  розв’язання спільних проблем, які виникають на територіях із спільним кордоном. Свою участь у грантових проектах та програмах вибудовуємо виключно на засадах чесної співпраці.