Відкриваючи учора урядове засідання, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що нині в українській політиці відбувається щось нове. «Але задля стабільності в країні, задля того, щоб в Україну приходили інвестори, щоби Україна надалі залишалася в програмі з Міжнародним валютним фондом, наші західні партнери у подальшому нас підтримували і щоб український народ відчував реальні зміни, я готовий іти на будь-які політичні рішення, щоби сформувати коаліцію, сформувати новий склад Кабінету Міністрів, призначити нового Прем’єра і дати можливість новому уряду працювати», — наголосив Арсеній Яценюк.

«Для того щоб до нас приходили інвестори, щоб продовжувати реформи, для того щоб українська економіка росла, що вона й продемонструвала останні кілька місяців, нам потрібна політична стабільність», — наголосив глава уряду.

Арсеній Яценюк також повідомив, що провів телефонну розмову з міністром фінансів Наталією Яресько, яка очолює урядову делегацію на інвестиційному форумі «Україна — Нідерланди».

Інвестиційний форум, зазначив глава уряду, проходить напередодні референдуму в Нідерландах щодо затвердження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: «Ми сподіваємось на те, що країни-члени Європейського Союзу ухвалять правильне рішення, яке відповідатиме насправді європейським цінностям, і підтримають Україну в прагненнях відповідати тим високим стандартам, які визначені в Угоді про політичну асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС».

Тим часом учора Кабінет Міністрів відправив на доопрацювання поданий Міністерством фінансів проект Основних напрямів бюджетної політики на 2017 рік, які передбачають зростання економіки на 3%, інфляцію — 8,1%, курс гривні — 27,2 грн/дол., дефіцит бюджету — 3% і держборг у 66,8 мільярда доларів.

Якщо доходи зростатимуть швидше за інфляцію, то й купівельна спроможність підвищиться. Фото Володимира ЗAЇКИ

На думку кількох міністрів, підготовлений Мінфіном документ не враховує багатьох вимог і прогнозів профільних міністерств.

Арсеній Яценюк вважає занадто низьким запропонований Мінфіном обсяг державних інвестиційних проектів у 1 мільярд гривень. На його думку, обсяг держінвестицій необхідно збільшити, якщо вдасться досягти заявленого економічного зростання.

Цю пропозицію підтримав і заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов. Він запропонував переглянути заявлене Мінфіном фінансування торгових представництв. Натомість міністр соціальної політики Павло Розенко зазначив, що документ не враховує нестандартність загальноекономічної ситуації. «Треба звернути увагу на те, що у нас в 2014-му і 2015 році через воєнну агресію був занадто високий рівень інфляції — приблизно 80% за два роки. А зростання соціальних стандартів ми змогли забезпечити тільки на 13%. Тому я пропоную піти від загальних формулювань, а врахувати те, що зі зростанням економіки, яке ми очікуємо, соціальні стандарти зростатимуть більшими темпами, ніж інфляція, — щоб ми могли компенсувати людям втрати 2014 і 2015 років», — сказав міністр.

На думку Прем’єра, в основних напрямах бюджетної політики на наступний рік необхідно дати чіткий орієнтир, що зростання соціальних стандартів буде вищим, ніж рівень інфляції, на 2%. Арсеній Яценюк наголосив на необхідності включити в документ «чіткий цільовий орієнтир зростання грошового забезпечення і доходів населення».

Глава уряду нагадав, що торік зростання зарплат і пенсій становило 19% і 13% відповідно: «У поточному році, оскільки ми поставили цільовий показник інфляції 12%, ми на 12% піднімаємо заробітні плати і пенсії, щоб компенсувати зростання цін і тарифів».

Крім того, Арсеній Яценюк наголосив на необхідності передбачити в документі подальшого фінансування антикорупційних органів. Також необхідно означити фінансування судової реформи.

Керівник уряду доручив доопрацювати проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний рік: «Основні напрями бюджетної політики на 2017 рік мають відповідати як економічним, так і політичним цілям держави. Тому що бюджет — це інструмент реалізації нашої політики», — переконаний Прем’єр.