НЕПОПУЛЯРНІ РЕФОРМИ

 Іспанський уряд запропонує своїм громадянам працювати на два роки довше
 

Ідея вітчизняних урядовців підвищити пенсійний вік не є чимось оригінальним: з такою потребою зіткнулася влада більшості європейських держав, у яких населення стрімко старішає, а демографічна ситуація не поліпшується. Днями стало відомо: до 67 років працюватимуть іспанці. Схвалити непопулярні зміни іспанський уряд змушений якомога швидше, адже країна сьогодні є однією з найслабших ланок євроекономіки, має невтішні перспективи зростання і утримує пальму першості за рівнем безробіття.

Попри те що реформування, за прогнозами міжнародних експертів, не покращить бюджет країни раніше 2015 року, прем'єр-міністр Хосе Луїс Родрігес Сапатеро намагається продемонструвати інвесторам націленість на реструктуризацію економіки і скорочення державного дефіциту. Та й у прагненні отримати додаткові кошти від Євросоюзу іспанці не менш настирні за греків чи ірландців.

Цікаво, що до зміни пенсійної системи Іспанія вдається останньою у старій Європі. Зі щедрістю доведеться закінчувати, адже нині тут забезпечують виплату майже стовідсоткового передпенсійного заробітку з індексацією на зростання цін. Звісно, це лягає непосильною ношею на плечі працюючих, які сплачують внески до пенсійних фондів. Якщо не вдатися до радикальних заходів, то до 2015 року пенсійні виплати перевищать внески, далі - величезна дефіцитна дірка у 15 млрд євро.

Певна річ, переговори іспанських урядовців з профспілками і об'єднанням підприємців не були простими. За поступки уряд пообіцяв не підвищувати пенсійний вік громадянам, які виплачують відрахування в пенсійний фонд протягом тридцяти восьми з половиною років, і відтермінувати початок реформи на 2013 рік.

Варто зазначити, що відсоток жителів "третього віку" відносно всього населення країни тут один з найвищих у Європі, як і середня тривалість життя - приблизно 82 роки. Дослідники однієї страхової компанії, які нещодавно провели опитування серед працюючих кількох країн, зокрема й Іспанії, виявили, що теоретично більшість працездатних іспанців хотіли б вийти на пенсію у 57 років. Та це лише мрії. Адже офіційний вік виходу на пенсію у цій країні й так вищий за середній у розвинених країнах.

А от щодо планів подорожувати, вийшовши на заслужений відпочинок, іспанці не тішать себе ілюзіями. Адже навіть ті, кому статки дозволяють мандрувати світом, часто стають заручниками буденних турбот, опікуються домочадцями і не виїздять далі заміських будинків.

І в цьому вони чимось схожі на українців...

P. S. Доки іспанці лише взялися за розв'язання непопулярного питання, у Франції вже діє закон, що передбачає підвищення пенсійного віку з 60 до 62 років. Офіційно він набув чинності у листопаді минулого року. До цього французькі профспілкові рухи також майже місяць проводили загальнонаціональні страйки і масові маніфестації проти пенсійної реформи, проект якої затвердив місцевий парламент. Та попри очевидну незадоволеність громадян (дві третини населення країни підтримували акції протесту), влада з самого початку зайняла жорстку позицію, заявивши, що твердо має намір утілити реформу в життя. Минуло кілька тижнів. Протести поступово вщухли, і французи, передовсім молоді, перестали перейматися цією темою.

У наступних випусках рубрики "Непопулярні реформи" - про закордонний досвід проведення державних реформ.