Уряд і влада на місцях напрацьовують заходи для активізації будівельної галузі

Перебуваючи на Вінниччині, Прем'єр-міністр Микола Азаров провів цікаву й різнопланову нараду з вирішення проблемних питань соціально-економічного розвитку області.

Одним з головних пунктів він поставив завдання місцевій владі до кінця року завершити зведення та ввести в експлуатацію сім вінницьких недобудов, ступінь готовності яких становить 70 - 80%. При цьому не лише здати ці об'єкти, а й розпочати реалізацію житла. У цілому по країні зафіксовано відновлення будівництва та економіки, а отже, рано чи пізно попит на нерухомість зросте. Однак у найближчі кілька років ціни на нерухомість не піднімуться до того рівня, який був у 2006 - 2007 роках.

Оскільки уряд вважає будівельну галузь пріоритетною для України, центральна й місцева влада повинні розробити ряд стимулів для її пожвавлення, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів.

Пообіцяв глава уряду і реалізацію до 2015 року пілотного проекту зі створення спеціального багатофункціонального медичного центру на базі Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. До слова, будівництво лікарень при медичних закладах є нормальною світовою практикою.

Значне пожвавлення, а саме - приріст депозитів, зафіксовано і в банківській системі України. За словами Микола Азарова, йдеться про 1 - 2 мільярди приросту щотижня: "Це є свідченням того, що ми маємо фінансові ресурси для розвитку економіки".

Прем'єр доручив Мініагрополітики за тиждень упорядкувати роботу Аграрного фонду на місцях із закупівлі зернових. Це було реакцією на скарги аграріїв про те, що кошти, виділені Аграрному фонду на закупівлю зернових, на місця ще не перераховано.

До червня наступного року у Києві та Львові передбачено створити два великих оптових продовольчих ринки. "Ми безумовно створимо мережу продуктових ринків. Уряд ухвалив відповідне рішення, зараз відбувається процес розробки проектно-кошторисної документації, і ми почнемо їх будувати. Думаю, що до травня-червня перші два центри буде відкрито", - зазначив Прем'єр. Їх буде забезпечено й відповідною інфраструктурою, зокрема, складськими приміщеннями, холодильними установками тощо.

Спілкуючись із журналістами після наради, Микола Азаров торкнувся, зокрема, змін до Закону "Про здійснення державних закупівель", які планується винести на розгляд Верховної Ради. "Йдеться про уточнення характеру тендерних процедур для певного виду закупівель. Наприклад: ціни на мінімумі - і на зерно оголошується тендер. Проходить два місяці -ціна на максимумі, закуповувати зерно чи ні? Є проблема? Є. Вони і регулюватимуться цими змінами", - повідомив Прем'єр.

Уряд також вивчить можливість запровадження постійного держзамовлення на зброю та спецзасоби Казенного науково-виробничого об'єднання "Форт" МВС України. Воно має значні перспективи для розвитку. А замовлення будуть постійними і дадуть змогу підприємству розвиватися та виробляти досконалішу продукцію.

Не обійшлося й без відповіді опозиції щодо нібито штучного знецінення гривні. Подібні заяви вчорашніх можновладців є абсолютно необгрунтованими й такими, що створюють панічний настрій у суспільстві. Микола Азаров спростував використання його урядом емісійних коштів Національного банку на фінансування поточних витрат держбюджету. "Адже закон напряму забороняє фінансування поточних витрат за рахунок емісії", - підкреслив Прем'єр-міністр.