ПРОГНОЗИ

Попит на якісні приміщення в Києві підвищиться, а орендні ставки зростатимуть

Загальний обсяг офісних приміщень наприкінці минулого року в Києві становив 1, 12 млн кв. м без урахування площ державних закладів та офісних будівель, які належать компаніям.

Як зазначають спеціалісти компанії DTZ, ринок офісної нерухомості в столиці є структурно ненасиченим із точки зору загального обсягу приміщень, різновидів форматів та якості об'єктів. Протягом 2010 року в Києві було здано в експлуатацію 78,3 тис. кв. м нових приміщень.

Пропозиція невисокої якості

Торік у столиці побудовано на 36% об'єктів менше, ніж в 2009-му. Починаючи з 2008 року девелопмент багатьох значних офісних проектів було призупинено у зв'язку із браком фінансування та економічним спадом.

Попри те що з середини 2010 року роботи на низці об'єктів відновлено на наступні два роки, обсяги нової офісної пропозиції залишаться незначними і, на думку фахівців, будуть невисокої якості.

Водночас можна з упевненістю твердити, що попит на офісну нерухомість протягом 2010 року та на початку нинішнього залишається помірним. Так, торік у столиці здано в оренду 165 тис. кв. м приміщень, що на 56% перевищує показник 2009 року.

Найбільш популярними були приміщення розміром 101-500, 501-1000 та 1000-3000 кв. м Протягом року також було відновлено попит на оренду офісних приміщень площею 75-150 кв. м у центральній частині Києва.

Слід сказати, що у другій половині 2009 року рівень орендних ставок на офісну нерухомість у Києві стабілізувався на рівні 25-35 дол. за кв. м на місяць для приміщень класу "А". Для офісних центрів класу "В" ставки дорівнювали 20-25 дол. за кв. м на місяць, для класу "С" - 12-17 дол. за кв. м.

Втім, починаючи з другого кварталу 2010 року оренда почала дещо зростати в ціні. Це фахівці компанії DTZ пов'язують зі зменшенням пропозиції офісних приміщень, особливо в центральному діловому районі Києва.

Зараз же більшість орендарів намагаються мінімізувати свої витрати на оренду та підписують довгострокові контракти (на 5 років) за відносно низькими ставками. На той же час орендодавці, навпаки, воліють підписувати договори на короткий термін, щоб можна було переглянути умови та зміни кон'юнктури ринку і збільшити платню. Як прогнозують у компанії DTZ, в 2011 році попит на якісні офісні центри в Києві буде посилюватися, а рівень орендних ставок, скоріш за все, зростатиме.

Хоча існують й інші прогнози, зокрема експертів "Української торгової гільдії", адже в 2011 році в столиці заплановано введення 11 офісних приміщень загальною площею 182,4 тис. кв. м. Внаслідок цього орендні ставки на ринку офісної нерухомості можуть стабілізуватися. Рівень вакантності в цьому сегменті ринку зросте на 3-4%.

Заповнюваність на рівні докризових часів

Станом на кінець 2010 року загальний обсяг торговельних приміщень у столиці становив 926,3 тис. кв. м.

Нинішнього року пропозиція нових об'єктів у цьому сегменті може становити 110,6 тис. кв. м. Так, заплановано відкриття торговельно-розважального комплексу "Континенталь", другої черги центру "Дрім Таун", розважальний центр "Мега-Сіті" та інші.

Стосовно попиту, треба зауважити, що наприкінці 2010 року показники заповнюваності в якісних торговельних центрах досягли рівня докризового періоду.

Як прогнозують фахівці, цього року очікується прихід на наш ринок нових відомих імен. Так, відомі марки, як New Yorker, Oysho, GAP, LC Waіkіkі вже заявили про це.

В 2010 році, як вважають експерти, значно підвищилася активність торговельних операторів та поліпшилося сприйняття потенціалу українського ринку. Як наслідок, починаючи з першого кварталу року було зареєстровано зростання базових орендних ставок на 10-25% порівняно з 2009 роком.

Протягом другого та третього кварталів 2010 року переважна більшість торговельних центрів не підвищувала ставки за оренду, однак найбільш популярні з них усе ж таки підняли розцінки ще на 10%. Наприкінці року ставки трималися в діапазоні 70-90 дол за кв. м за місяць на торговельні приміщення площею 100-300 кв. м. У той же час у найбільш популярних торговельних центрах міста орендні ставки досягали рівня 160-200 дол. за кв. м за місяць.

Попри позитивну динаміку в сегменті торговельної нерухомості в Україні, вихід на ринок нових ріелторів та пожвавлення роботи вже існуючих, експерти не впевнені, що зростання базових орендних ставок в 2011 році не відбудеться.

На думку фахівців компанії DTZ, це пов'язано з тим, що ринок усе ще залишається ринком орендаря, а не орендодавця, як це було в докризові часи.

Однак потенціал розвитку сегмента торговельної нерухомості у столиці найближчими роками залишається досить великим. Експерти це пов'язують із нерозвиненістю ринку з точки зору якості об'єктів торговельної нерухомості.