Операція виявилася доволі драматичною. Бійці-медики мали витягти з-під обстрілу пораненого пілота. І все це в умовах невщухаючої стрілянини. Лише з третьої спроби рятувальникам пощастило. Обійшлося без жертв.

Ці події розгорталися в межах медично-патріотичної гри «Спортивний госпіталь», яку організувало студентське самоуправління Одеського національного медичного університету. Організатор нинішніх ігор Шаген Дарбінян пояснює: «Цього року учасники брали участь у п’ятнадцяти конкурсах, спрямованих на надання першої медичної допомоги за надзвичайних обставин, а також на самооборону». «Відстрілюватися» медики почали нещодавно. Елементи страйкболу до гри включили тільки позаторік. Ми почали приділяти більше уваги екстремальній медицині».

Тим часом у двоповерховому будинку триває евакуація постраждалих внаслідок авіаційного нальоту. За 8 хвилин майбутні медики мали віднайти усіх «поранених» та надати їм медичну допомогу. Для більшої реалістичності та ускладнення присутні студенти старших курсів імітували паніку й заважали рятувальникам виконувати свою роботу. Студенти долали смугу перешкод, вправлялись у спритності, уважності, вчились працювати як одна команда.

Гра в порятунок — це більше, ніж розвага. Фото автора

Однак найбільш екстремальна перешкода цього разу була не в ігровій площині. «У нас проблема з фінансуванням, — зауважує голова студради Ілона Капука. — Студенти своїм коштом організовують ці змагання». Однак майбутніх медиків ця обставина не спинила. Гру модерують ті майбутні медики, які вже неодноразово брали участь у цих змаганнях як учасники та стажери. Вони стежать за дотриманням усіх правил. Приміром, за лайку всій команді призначали віджимання. На деяких ділянках забороняли розмови між учасниками, за порушення призначали фізичні вправи або повертали команду на старт. Найсуворіше покарання очікувало тих, хто курив на території табору: з команди знімали всі очки, отримані за попередній конкурс.

Переможців нагородили грамотами й медалями. Проте навряд чи у цих іграх залишились переможені. Адже учасники здобули досвід, котрий нині може стати затребуваним. Зараз для студентів це була гра, шанс проявити себе, але з часом цей досвід при нагоді врятує комусь життя. 

Марія ШЕВЧУК
для «Урядового кур’єра»