ДЕРЖКАЗНА

З початку нинішнього року працівники Сумської митниці перерахували до державного бюджету понад 500 млн грн, що на 76 % більше порівняно з відповідним минулорічним періодом. Загалом же торік сумські правоохоронці поповнили державну скарбницю майже на мільярд гривень. Якщо й надалі справи йтимуть так само результативно, то 2011-ий обіцяє стати переломним і суспільство вправі розраховувати на значно вищі соціальні стандарти.

Як розповів начальник митниці Володимир Орлов, такий результат став можливим завдяки докорінним змінам у роботі відомства, яке неухильно втілює положення Концепції реформування служби "Обличчям до людей". Насамперед йдеться про суттєве скорочення часу проходження митного контролю - нині він становить максимум дві години. Це вимагає від працівників не тільки оперативності, а й високої кваліфікації. Сьогодні на митних постах працюють справжні професіонали.

Серед провідних бюджетоутворюючих підприємств області - ВАТ "Сумське НВО імені Фрунзе", "Сумихімпром", "СЗ "Насосенергомаш", ЗАТ "Крафт Фудз Україна". Саме на них припадає 47 відсотків усіх митних відрахувань від зовнішньо?економічної діяльності.

Утім, за повідомленням прес-секретаря митниці Оксани Кеді, відомство має вагомі резерви стосовно подальшої активізації роботи. Зокрема, зараз інтенсивно впроваджується система електронного декларування, яка відповідає європейським стандартам. Таким чином є всі підстави розраховувати на нові "плюси" сумських митників.