Рік тому українські міста Слов’янськ і Краматорськ було визволено від російсько-терористичних військ. Уже рік над ними гордо майорить наш національний прапор — символом незламності й волі народу, прагнення жити у власній країні за цивілізованими демократичними, а не принесеними на бандитських багнетах, законами.

Переосмислювати цю подію ще належить військовим аналітикам і цивільним експертам, з’ясовуючи причини й наслідки окупації цих міст зокрема і частини Донбасу загалом. Робити висновки, щоб у майбутньому не наступати на ті самі граблі.        

А поки що вітаємо учасників визволення, сподіваючись, що невдовзі всі українські землі спільними зусиллями повернуться в лоно Батьківщини. Днями Президент і Верховний Головнокомандувач Збройних сил Петро Порошенко провів зустріч із військовими, які брали участь у визволенні згаданих міст. Від імені всього українського народу він висловив щиру подяку воїнам за їхній ратний подвиг і героїзм.

«Наша з вами спільна мета — відновити територіальну цілісність України, суверенітет над кожним клаптиком української землі, забезпечити і захистити незалежність України від агресора, який вторгся на нашу землю», — наголосив Президент.

День 4 липня назавжди увійшов у новітню історію України. Рік тому відбулася подія, яка на весь світ засвідчила, що Збройні сили України здатні не лише захищати і обороняти, а й робити блискучі наступальні операції. Символом цієї моці стала робота наших Збройних сил з визволення Слов’янська, який був символом знущання з українців, у підвалах Слов’янського відділу СБУ були десятки закатованих українських патріотів, де знущалися над українським прапором, Українською державою. «Завдяки вашим спільним зусиллям і блискуче проведеній операції Слов’янськ було визволено від російсько-терористичних найманців», — цитує слова Президента його прес-служба.

Ті перші перемоги мали особливе значення. «Ці перемоги повернули віру українців у своїх захисників, у силу і міць української армії. І водночас позбавили російського агресора ілюзій стосовно «парадного маршу» нашою українською землею», — сказав Петро Порошенко.

Говорячи про особливе історичне значення дати, Президент підкреслив, що саме цей день став початком поховання проекту так званої Новоросії.

«Ви захистили українську землю і примусили ворога внаслідок блискавично проведеної операції тікати зі Слов’янська, потім — Краматорська, Костянтинівки, Сєверодонецька, Лисичанська, Рубіжного. Вашими зусиллями було визволено більшу частину Донбасу», — заявив глава держави.

Перші операції українських військових з визволення мирних міст і селищ отримали високі оцінки міжнародних військових експертів, які відзначили ефективне планування та проведення операції з визволення густонаселених пунктів з мінімальними людськими втратами та мінімальним руйнуванням інфраструктури.

Президент зазначив, що серед тих, хто першими увійшов на вулиці визволених міст, були військовослужбовці українського спецназу та воїни-десантники, тобто еліта українських Збройних сил.

Президент та військові хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх військовослужбовців, загиблих під час оборони та визволення українського Донбасу.

Президент наголосив, що за цей рік зусиллями всього народу вдалося фактично наново відбудувати Збройні сили. «Пишаюся тим, що Міністерству оборони вдалося зробити за цей рік, — сказав Петро Порошенко, особливо відзначивши зусилля волонтерів. — На сьогодні ціною титанічних зусиль ми зміцніли вже настільки, що готові до оборони, — наголошую, саме оборони! — і супроти найбільшої та найкраще озброєної армії на континенті російської армії. Ми навчилися захищати свою Україну».

Президент підкреслив: «Усвідомлюючи ціну питання,  наполягав, наполягаю і наполягатиму на пріоритетності політичного врегулювання. Безумовно, ми за мир. Але не за мир будь-якою ціною. Ми не здамо жодного клаптика української землі».

Петро Порошенко також зауважив, що саме під час проведення антитерористичної операції поблизу Слов’янська український народ дізнався про перших у цій війні Героїв України: підполковників Костянтина Могилка й Тараса Сенюка. «Відтепер їхні імена золотими літерами вписано в нашу історію», — сказав Президент.

Глава держави вручив державні нагороди військовослужбовцям за мужність та героїзм, виявлені під час визволення міст Слов’янськ та Краматорськ.

У зустрічі також узяли участь міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак та начальник Генерального штабу генерал-полковник Віктор Муженко.