ФОЛЬК

Румунська автентика з буковинським колоритом

- Спочатку фестиваль "Розмаїття квіткового саду", започаткований у 2004 році Буковинським мистецьким центром відродження та сприяння розвиткові румунської традиційної культури, мав на меті показати, як його учасники, а це діти і молодь від 5 до 25 років, бережуть прабабусину пісню, музику, румунські національні традиції саме з буковинським колоритом, - розповів керівник центру Юрій Левчик. - Цьогоріч це свято пісні й молодості має дві особливості: вперше до його проведення організаційно і фінансово долучилося Міністерство культури і туризму, а ще - на цю триденну феєрію народної творчості прибув представник ЮНЕСКО Дан Міліч. Він вручив Буковинському мистецькому центру свідоцтво про прийняття в члени Федерації культурологічних асоціацій та клубів ЮНЕСКО.

До свята активно долучилися обласний Центр естетичного виховання "Юність Буковини" управління освіти і науки облдержадміністрації, райони області, де проживають громадяни України румунської національності. Головним інформаційним спонсором стала обласна музично-культурологічна програма Держтелерадіо "Перлини", через яку впродовж шести місяців триває відбір молодих талантів на заключний етап. Переможців обирає журі й глядачі. Солістам і колективам надається чудовий музичний супровід ансамблю "Плай" під керівництвом заслуженого артиста України Миколи Гакмана.

За два роки фестиваль набув міжнародного статусу. У розмаїття фольклорного музично-пісенного саду молоді Чернівеччини вписалися дитячі самодіяльні колективи Центру культури "Буковина", Сучавської повітової ради сусідньої Румунії, представники румунської діаспори Болгарії та Молдови. Сюди вперше прибули колективи із Закарпаття.

"Лауреатам Буковинського фольклорного фестивалю відкрита дорога на міжнародні фестивалі до Молдови та Румунії.

А головне, - не без гордості додає Юрій Серафимович, - наші переможці стають лауреатами за межами своєї країни. Шестеро буковинців, які стали дипломантами міжнародних фестивалів у Румунії та Польщі, гідно презентували в Європі Україну та її культурний капітал". Учасники і переможці "Розмаїття квіткового саду" Аліна Босович, Марія Плантус, Діана Кішкан та Анастасія Чупак вступили до мистецьких вищих навчальних закладів Чернівців, інших міст України, Румунії і Молдови.