Уряд планує провести міжнародний аудит усіх енергетичних тарифів та окремо — міжнародний аудит діяльності енергетичних компаній, щоб «глибоко оцінити» роботу енергетичного сектору країни й забезпечити вихід на повну енергонезалежність України вже за 10 років. Реформаторські наміри Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк означив у фразі: «Ми наполягаємо на аудиті тарифів та подальшому аудиті енергетичних компаній, включаючи НАК «Нафтогаз України», «Укртрансгаз», щоб ми дійшли до кожної цифри: амортизацій, інвестицій, витрат. Це найпрозоріший шлях із тарифоутворення у країні. Кожен громадянин повинен знати, що при формуванні тарифів ми перевірили всі витрати, всі доходи держкомпаній, ціну на газ, зокрема ціну на газ власного видобутку. Нині завдання країни — зробити так, щоб через 10 років Україна була повністю незалежною і щоб ми споживали найменше енергопродуктів».

Попередні результати такого аудиту з’являться до кінця поточного тижня. Їх планують винести на широкий загал під час п’ятничного засідання Верховної Ради.

Окрім цього, глава уряду доручив міністрові фінансів Наталії Яресько збільшити надходження до бюджету для додаткового фінансування Міноборони. За його словами, це відомство зробило додатковий бюджетний запит на 8,5 мільярда гривень. Кошти потрібні на боротьбу проти російської воєнної агресії, зокрема і в зимовий період.

«Я попорошу міністра фінансів створити робочу групу разом з усіма міністерствами. Можливо, залучити представників парламенту. І подивитися, що у нас є. Чи можемо ми знайти додаткові джерела доходів або зменшити витрати за іншими статтями, щоб профінансувати Міністерство оборони, щоб профінансувати українську армію», — сказав Арсеній Яценюк.

Наталія Яресько повідомила, що до Мінфіну надійшло запитів на 17 мільярдів гривень від 10 відомств.

А ще Прем’єр попросив парламентаріїв на одному з найближчих засідань ВР внести до порядку денного та проголосувати пакет законів, потрібних для виконання поточного етапу програми реформ, схваленої Міжнародним валютним фондом. Є сім проектів документів. «Ідеться про 1,7 мільярда доларів кредитного траншу від МВФ, про фінансову та політичну репутацію України», — наголосив Арсеній Яценюк, додавши, що документи позбавлено політичної складової та спрямовано на реформування економіки, фінансової системи й підвищення незалежності Національного банку.

Рахувати витрати енергоресурсів доведеться не лише споживачам. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Спочатку тренування, потім — субсидії

Наступний блок питань порядку денного стосувався спрощення процедури призначення громадянам субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Це має статися вже на наступному тижні після проведення наради з органами місцевого самоврядування та внесення відповідних змін. «Ми наступного тижня зможемо ще далі спростити систему призначення субсидій», — анонсував Прем’єр.

Голови ОДА та керівники районних державних адміністрацій мають кілька днів на підготовку до засідання колегій, а працівники Міністерства соціальної політики — на «тренування щодо призначення субсидій». До речі, підрозділи відомства мають письмово поінформувати відповідні категорії громадян про призначення їм субсидій з початку опалювального сезону. У цьому контексті Арсеній Яценюк додав: «Усім особам, які подали заявки на отримання субсидій, але яким не призначено субсидію у зв’язку з тим, що вони матимуть право на призначення цієї субсидії з моменту опалювального сезону, відправити письмове повідомлення: що вашу заявку отримано, що ви в базі даних, що вам не потрібно знову подавати заяву, і що з наступного опалювального сезону ми вам автоматично відправимо інформацію про призначення субсидії».

Міністр соціальної політики Павло Розенко запевнив Прем’єра, що перевірить виконання місцевою владою завдань уряду та Президента. Вже сформовано шість робочих груп. Їхні представники відбудуть до кожного з регіонів з інспекцією. «Перше завдання: питання системи субсидії, як працюють, де є проблеми. Друге завдання: перевірятимемо стан виконання закону щодо тимчасово переміщених осіб. І третє: стан виконання законів України та постанов уряду щодо демілітаризованих осіб», — окреслив міністр.

Нині, за його даними, 500 тисяч сімей уже отримали субсидії за новою процедурою. До місцевих органів влади звернулося понад мільйон родин. Ще 500 тисяч справ опрацьовують. «Ми поставили за мету в найкоротші терміни — за два-три тижні — цей мільйон заявок обробити в повному обсязі, — резюмував Павло Розенко. — Якщо ми в перші три тижні мали приблизно 30—40 тисяч нових призначень субсидій щотижня, то лише минулого призначили майже 140 тисяч нових субсидій сім’ям, які цього потребують».

За його прогнозом, ще мільйон родин має звернутися до органів місцевого самоврядування у вересні — жовтні, перед стартом опалювального сезону.

Рекорд аграріїв-експортерів

Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко заявив, що в Україні повністю завершено посівну кампанію. За його словами, у 2014—2015 маркетинговому році (триває з липня по червень) Україна експортувала 33,4 мільйона тонн зернових. «Це порівняно навіть з минулим рекордним з експорту роком — 32,3 мільйона тонн — серйозне перевиконання плану», — пояснив Олексій Павленко. За його даними, обсяг перехідних залишків на 3,5 мільйона тонн перевищує показники минулого року.

Цю тему Прем’єр закрив твердженням, що переробка аграрної продукції та експорт продукції з додатковою вартістю мають стати основою нової аграрної політики України. «Ми з американцями і канадцями — ключові світові гравці на ринку продовольства. І експорт сировини — це добре, але переробка і створення продукту з додатковою вартістю має стати основою нової аграрної політики країни. Це створення робочих місць і збільшення обсягу експорту вже переробленої продукції», — наголосив він.

Про те, що на території нафтобази у Васильківському районі Київської області ознак горіння вже не спостерігають, повідомив керівник ДСНС Микола Чечоткін. Уже перекачано 3150 кубометрів пального, і ще залишилося близько 2 тисяч кубів. Прилеглі території, забруднені нафтопродуктами, засипано сорбентами. Не забувають рятувальники й замірювати температуру в ємностях. За даними посадовця, на місці пригоди перебуває 38 одиниць пожежної і рятувальної техніки й майже сотня осіб особового складу.