ЮВІЛЕЙ

Прем’єр-міністр Микола Азаров узяв участь в урочистостях  з нагоди 60-річчя українського телебачення

Вітаючи представників різних поколінь телевізійників з цією знаменною датою, глава уряду сказав: «Дорогі друзі! Від імені уряду та від себе особисто вітаю Вас з цією знаменною датою — шістдесятиріччям вітчизняного телебачення. 5 листопада 1951 року, з початком тестового мовлення Київського телецентру, наше суспільство вступило в нову епоху розвитку — епоху телебачення. Після війни пройшло всього шість років, ще багато вулиць та підприємств були в шрамах руїн, а країна зробила дивовижний ривок до інформаційного суспільства. Зараз навіть важко уявити, як тоді в зруйнованому війною Києві вдалося не тільки побудувати 190-метрову вежу і будівлю телерадіостанції, а й освоїти, більш того — удосконалити технологію телевізійного мовлення».

Він також нагадав, що 7 листопада 1951 року фахівці Київського телецентру здійснили пряму телевізійну трансляцію демонстрації на Хрещатику, тоді як їхнім московським колегам це вдалося повторити лише через п’ять років. «То можемо першими бути?! Шістдесят років тому Київ увійшов до першої десятки європейських столиць, де працювало телебачення. У першу десятку! Можемо!» — натхненно запевнив Микола Азаров.

Говорячи про сьогодення, Прем’єр-міністр зазначив, що для розвитку українського телебачення  робиться багато. Як приклад він нагадав, що тільки за минулий рік в технічне оснащення УТ-1 вкладено більше коштів, ніж за попередні п’ятнадцять років. Така тенденція триватиме й  цього року. 

«Нині у вітчизняній галузі телебачення працюють понад 1700 телерадіоорганізацій усіх форм власності, програми яких транслюються супутниковими, ефірними, кабельними каналами. Наше телебачення стоїть на порозі впровадження інноваційного цифрового телемовлення», — підкреслив Микола Азаров. Він додав, що проект державного бюджету на 2012 рік передбачає виділення понад 350 млн грн на створення в Україні цифрового телебачення, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

«Для нас важливо не тільки забезпечити технологічну сторону цього процесу на вищому рівні, а й врахувати його соціальну сторону. Безсумнівно, успішна реалізація цих завдань залежить не тільки від розвитку технічного, технологічного та економічного потенціалу вітчизняного телебачення, а й передусім від кожного з вас — вашої громадянської позиції, професіоналізму і творчої енергії», — звернувся до телевізійників Прем’єр.

Також глава уряду відзначив деяких працівників за їхній внесок у розвиток телебачення: телеоператорів Владислава Степаненка, Юрія Федорова, Георгія Біньковського; журналістів Олену Пальчун, Людмилу Чернякову, Віктора Пасака, Лідію Ільченко, Віру Бояренко; режисерів Валерія Лимана, Олексія Одинця, Наталію Рабчук.

«Я хочу попросити тільки про одне: завжди відчувати граничну відповідальність за те, як слово ваше відгукнеться. Наше втомлене від соціальних, економічних та політичних випробувань суспільство як ніколи потребує позитивних ідей, у піднесенні, як кажуть вчені, пасіонарних сил. Упевнений, нині кожен працівник телебачення розуміє, що на ньому теж лежить відповідальність за успішний розвиток країни. Хочу вірити в те, що вступаючи в нову епоху свого розвитку, українське телебачення буде передусім джерелом творчих ідей і натхненником розвитку особистості та суспільства. Здоров’я вам, невичерпної творчої енергії, впевненості у власних силах та оптимізму!» — резюмував глава уряду.