На військовому полігоні в Миколаївському районі встановлено новий навчально-тренувальний комплекс. Це так званий кілер-хаус, призначений для навчань з ведення бойових дій у житлових будинках і громадських будівлях. Потреба в ньому спричинена тим, що під час АТО бійцям найчастіше доводиться вести бої саме в будівлях. А тренувальної бази для цього у наших спецпідрозділів не було.

Об’єкт побудовано з урахуванням досвіду ведення таких операцій спецпідрозділами та арміями інших країн. Зокрема миколаївська навчальна точка відповідає нормативам, прийнятим в армії США. Це споруда із залізобетонних конструкцій, майже повністю імітує будинок із вікнами, дверима, коридорами, підсобними приміщеннями.

Бійці задоволені, що отримали оновлений тренувальний об’єкт. Фото автора

Якщо раніше цей полігон використовували здебільшого як стрільбище, то нині тут можуть пройти повноцінну бойову підготовку бійці різних спецпідрозділів. Як пояснив командир військової частини 3039 полковник Олександр Оксенюк, у цьому місці розташовано полігон їхньої військової частини. Тут хлопці навчаються одиночної підготовки й у складі відділень — взводів, рот. Саме тут проходять перший і основний етап підготовки, щоб успішно виконувати завдання в зоні проведення АТО або в інших місцях, де це буде потрібно, відповідно до Закону «Про Національну гвардію».

Цей об’єкт дуже важливий для тренування спецпідрозділів. Він ідеально підходить для опрацювання бою та ризикових дій у місті. Тут військові навчаться вести бої успішно і без втрат. Адже бій у місті — одна із найскладніших військових операцій.

Об’єкт допоможе в підготовці не тільки цього спецпідрозділу Національної гвардії, а й спецпідрозділам інших силових структур — СБУ, УМВС. Тут можна проводити навчальні операції з ліквідації терористів, звільнення заручників, знищення бандформувань.

Із проханням про будівництво «кілер-хауса» керівництво частини звернулося до відомого волонтерською діяльністю фонду «Добро («Позивний Горинич»), представники якого із самого початку протистояння в Криму і на Донбасі адресно підтримують наших бійців технікою, обмундируванням, продуктами, надають допомогу тим, хто проходить підготовку на полігонах.

Володимир Білий, один із співзасновників і волонтер фонду, розповів, що в ситуаціях, коли фонд самостійно не може допомогти, шукають тих, хто це може зробити.

«Нам не довелося довго шукати помічника у будівництві споруди, — пояснив Володимир. — Звернувся до керівника Миколаївського домобудівного комбінату Олександра Шанайци, який свого часу допоміг зводити блокпости і оборонні споруди, активно допомагає армії й бійцям АТО. Він не відмовив».

Фахівці підприємства надали будматеріали, а це збірні залізобетонні конструкції. Вони привезли зварників, монтажників, бетонників, які й побудували об’єкт. Тепер наші бійці зможуть пройти навчання в умовах, наближених до бойових.