Перший день нового навчального року Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів у робочій поїздці Одещиною. Звичайно, не обійшлося без урочистостей. Тільки не в середній школі, а в місцевій військовій академії. Цього року туди на перший курс вступили 132 учасники антитерористичної операції, які вирішили продовжити кар’єру військовослужбовців на вищому професійному рівні. Для них День знань у країні, за влучним висловом глави уряду, став днем військових знань. І саме завдяки їхнім зусиллям свято вдалося для дітлахів усієї країни.  

«Українські діти йдуть у школу здобувати нові знання, відкривати новий шлях в мирне життя. Без вашої академії й без кожного з вас неможливо було б українським батькам сьогодні повести своїх дітей у школи. Ви захищали і захищаєте Українську державу, спокій і безпеку кожної родини. Ви є тими людьми, які стоять в основі української державності й на захисті нашої територіальної цілісності й суверенітету», — звернувся Арсеній Яценюк до курсантів вишу.

Безпека в Чорноморському регіоні — спільна мета учасників навчань. Фото з Урядового порталу

Війна змінює характер, стає зовсім іншою, ніж за часів, скажімо, Другої світової. Російська військова інтервенція створила нову війну, яка має назву гібридної. Це не тільки зброя, танки і стрілянина. Гібридна війна — це і комплекс розвідувальних, інформаційних заходів з підриву економіки інших країн, і психологічна війна. Саме таку розв’язала проти України сусідня федерація.

Нині жодна країна не воює з ядерною державою, якою є Російська Федерація. «Саме Росія розпочала цю агресію і саме кожен із вас, наші українські воїни, зупинили російську агресію і зберегли Україну як незалежну державу», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Прем’єра.

Від імені уряду і кожної української родини Арсеній Яценюк подякував курсантам академії: «Кожен із вас має дуже глибокий і дуже впевнений погляд. Кожен із вас є сильною особистістю». І ця сила духу та впевненості, разом із силою зброї, нових технологій, військових знань і звань додає віри в те, що ворога таки буде подолано. А Україна з часом відновить свою територіальну цілісність.

Арсеній Яценюк разом із міністром оборони Степаном Полтораком вручив одинадцяти курсантам військової академії нагороди, зокрема відзнаки Міністерства оборони України «За військову доблесть», «Знак пошани» та «За зразкову службу».

З огляду на те, що теоретичну підготовку найкраще засвоювати на практиці, глава уряду взяв участь у відкритті багатонаціональних морських військових навчань «Сі Бриз-2015». Вони — важлива складова відносин України та Сполучених Штатів Америки, чиїм спільним завданням є забезпечення миру, стабільності й безпеки в Чорноморському басейні.

На жаль, з часу анексії Російською Федерацією Криму, який тутешні стерв’ятники перетворили на мілітаризовану зону, цей регіон аж ніяк не можна вважати спокійним і стабільним. Тому учасники навчань мусять зробити все, щоб жодна країна навіть не подумала про захоплення чужих територій.

«Після анексії Україна втратила частину своїх військово-морських сил. Але я хочу чітко заявити: українські Військово-Морські сили повернуться до Криму», — наголосив Арсеній Яценюк. Окрім збереження миру, спільним завданням він визначив подальшу роботу в однакових стандартах НАТО.

Торік партнери з Альянсу започаткували п’ять трастових фондів, які мають на меті модернізацію українських Збройних сил та Військово-Морського флоту. Це абсолютно нова модернова логістика, нова система навчання, нові підходи в розвідці й максимальне наближення української армії до натовських стандартів.

Учора Арсеній Яценюк побував на борту фрегата ВМС України «Гетьман Сагайдачний» та американського есмінця USS Donald Cook, який також бере участь у навчаннях.

Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт також вважає ці навчання одними з наймасштабніших у Чорному морі. «Особливого значення це набуло після прояву агресії Росії, зокрема анексії Криму», — цитує УНІАН слова дипломата.

А командувач 6-го флоту Військово-Морських сил США віце-адмірал Джеймс Фогго так відгукнувся про цьогорічний «Сі Бриз»: «Тут зібралися представники 11 країн, які хочуть спільно працювати, протистояти викликам як одна сила. Наша спільна мета — безпека в Чорному морі. В тактичному сенсі регіональна стабільність і безпека, обороноздатність кожної країни є важливим завдання для кожної країни. Але жодна не може протистояти ворогові поодинці».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»