МІЖНАРОДНА ТРИБУНА

Президент Віктор Янукович бере участь
у Світовому економічному форумі

На гірськолижному курорті у швейцарському містечку Давос триває 41-й Світовий економічний форум. Цього року до Давоса, де подібні зібрання проводяться з 1971 року, приїхало понад 30 глав держав і урядів, майже півтори тисячі представників великого бізнесу. До дискусій запрошено вісім глав національних банків і 35 керівників провідних міжнародних організацій. Учасники цьогорічного форуму обговорюють стан справ у світовій економіці і врешті спробують визначити елементи так званої нової економічної реальності, що встановлюється у світі, який поступово приходить до тями після глобальної фінансової кризи.

У центрі уваги - ядерна безпека

Серед перших зустрічей, котрі Віктор Янукович провів у рамках перебування у Давосі, стала розмова з Генеральним секретарем ООН Бан Кі-Муном. Серед головних тем - питання ядерної та продовольчої безпеки, повідомляє прес-служба Президента України. Віктор Янукович, зокрема, поінформував співрозмовника, що наразі у нашій країні триває підготовка до науково-практичної конференції "25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього". Президент також розповів про домовленості, які досягнуті з цього питання під час його офіційного візиту до Токіо. Йдеться про співпрацю України та Японії у питаннях ядерної безпеки та реабілітації постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи територій. "Японський досвід для нас дуже корисний і вкрай потрібний, - сказав Президент. - Ми домовилися, що співпрацюватимемо разом". Глава держави переконаний, що настав час, коли Україні потрібно активно поновлювати вражені чорнобильською аварією землі та повертати на них нормальне життя. У цьому контексті Президент наголосив на безумовній важливості відповідного технологічного досвіду Японії.

Зі свого боку Генсек ООН висловив сподівання, що проведення Міжнародної конференції до 25-х роковин Чорнобильської катастрофи значно підвищить рівень розуміння важливості ядерної безпеки у світі. Він зазначив, що з нетерпінням очікує свого візиту в Україну для участі у цьому заході. Бан Кі-Мун висловив також занепокоєння тенденцією зростання цін на харчові продукти. "Це призводить до кризових явищ у багатьох країнах", - наголосив він. Віктор Янукович і Генсек ООН обговорили можливу співпрацю ООН і України з подолання продовольчої кризи. "Наша держава має ці можливості виробництва сільськогосподарської продукції, тому ми готові підтримати ініціативи ООН", - підкреслив глава держави.

ЄБРР готовий до співпраці

У Давосі Віктор Янукович зустрівся також з Президентом ЄБРР Томасом Міровим. За словами глави держави, Україна високо цінує співробітництво із Європейським банком реконструкції та розвитку, готова розвивати його у подальшому. "Хотілося б, щоб ЄБРР і надалі продовжував програму об'єкта "Укриття", - сказав Президент України. Він відзначив, що до цього процесу могли б бути залучені нові донори, а відповідну роботу було б доцільно провести під час чорнобильської конференції. Президент також подякував Томасу Мірову за згоду взяти активну участь у підготовці та фінансуванні цього заходу.

Глава держави нагадав, що загалом ЄБРР вже долучився до реалізації 200 інвестиційних проектів в Україні. "Завдяки співпраці з вами ми поступово відновлюємо стабільність української фінансової системи", - зазначив він.

Зі свого боку Президент ЄБРР висловив задоволення стабілізацією політичної та економічної ситуації в Україні. Він, зокрема, високо оцінив відновлення співпраці нашої держави з МВФ та іншими партнерами. "Ми продовжуємо розглядати Україну як дуже важливого стратегічного партнера і готові продовжувати інвестиційну політику на високому рівні".

Учора увечері Віктор Янукович взяв участь в інтерактивній дискусії, організованій австрійським урядом та Організацією економічного співробітництва та розвитку на тему: "Від Австрії до Центральної Азії: інвестиції та тенденції конкурентоспроможності на наступне десятиліття".

Планується, що сьогодні глава держави виступить на Сьомій українській ланч-конференції "Старт для змін". Під час цього традиційного заходу у неформальній обстановці за участю президентів України та Польщі, провідних політиків та бізнесменів світу учасники обговорять потенційні переваги, які можуть отримати обидві країни від проведення фінальної частини чемпіонату Євро-2012. Потім Віктор Янукович візьме участь у спеціальній інтерактивній сесії високого рівня "Енергетичне майбутнє Європи". Заплановано, що в рамках свого перебування у Давосі Віктор Янукович зустрінеться з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і Президентом Польщі Броніславом Коморовським.