Понад 200 років минуло від народження Кобзаря, а актуальність його думок і помислів не втрачені ні в просторі, ні в часі. Разом з українцями шанують Шевченка і в світі — нинішній рік за рішенням ЮНЕСКО, як і минулий, означений як Шевченківський.

Немало робить в наближенні до кожного свідомого громадянина Шевченкового слова й потужна просвітницька організація — Товариство «Знання» України. Про це ми говоримо з його з головою професором Василем КУШЕРЦЕМ.

— Василю Івановичу, 22 травня, в день перепоховання Шевченка, люди з усієї України збираються на Чернечій горі в Каневі на місці вічного спочинку Кобзаря. Товариство завжди брало активну участь у цих заходах. Як буде цього року?

— Шевченківські заходи стали постійно діючими в Товаристві. Уже на початку нового 2015 року за участі громадських організацій відбулася презентація Рушника національної єдності, що його вишивали упродовж кількох років майстрині усіх регіонів країни, а також українських діаспор. Після цього символ єдності рушив Україною та за кордон.

Під час цієї велелюдної акції виникла ідея вишити присвячений Тарасу Григоровичу Шевченку рушник «Обніміться ж, брати мої!». Її було успішно втілено в життя, знову ж таки за участі громадськості. Рушник уже побачили кияни, воїни АТО, які лікуються в Житомирському військовому госпіталі.

У день перепоховання Тараса Шевченка в Каневі відбудеться презентація рушника «Обніміться ж, брати мої!», виступить хор «Чумаки».

— Наприкінці минулого року вийшла ваша книжка «Завжди сучасний Тарас Шевченко в просторі та часі». Які сторінки найбільш зацікавили читачів?

— У книжці розкрито світову славу Тараса Григоровича, якому встановлено, як нікому із світових величин, найбільше па?м’ят?ників на всіх континентах. Шевченкіана — на одному з перших місць у світі. Розповідаючи про Кобзаря, не міг не сказати про його просвітницьку роль. У Шевченка вона особлива — агітаційна та переконлива, адже мав незламний дух, величезну відданість ідеалам правди, свободи, віри в Україну як соборну державу. Шевченко свідомо став на боротьбу із Російською імперією, виступав за рівноправність народів. У цьому він актуальний як ніхто з інших поетів, письменників, учених і понині.

Саме Шевченко створив образ України, зберіг її мову, став символом України. Він першим із митців возвеличив жінку як берегиню, як особистість, обожнив материнство. Для нього жіноча тодішня доля була згустком болю.

У книжці є й полемічні сторінки, зокрема коли йдеться про віру поета, про його ставлення до релігії. Про нього дехто говорив як про безбожника, інші бачили в ньому віруючу людину. Судіть самі: підраховано, що в його творах слово «Бог» вжито 1128 разів, тобто Творець органічно вписувався в його світогляд. Упевнено можна твердити, що Шевченко розглядав релігійні вірування з позиції добра і зла. Вірив у перемогу добра.

У творі йдеться про його мистецький меридіан, тобто про творчість Шевченка як художника. Ця сторінка досі ще мало досліджена. Я впевнений, що Шевченко став пророком не тільки для українців, а й інших народів світу, його слово віще і вічне.

— На сході країни триває війна з російським агресором. Чим допомагаєте?

— Зустрічаємося з учасниками АТО. Організували аукціон картин, виручені кошти перерахували на потреби військових частин.

Наше видавництво видало кілька книжок, які відправили воїнам. У Товаристві постійно проходять науково-практичні конференції, «круглі столи», читають лекції про історичне минуле України, російську імперську ідеологію, євроінтеграційні процеси тощо.

Петро ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

 ДОСЬЄ «УК»

Василь КУШЕРЕЦЬ. Народився 1948 року в місті Орджонікідзе на Дніпропетровщині. Закінчив Київський університет імені Тараса Шевченка. Доктор філософських наук. Автор понад 300 наукових і науково-популярних праць, а також підручників і посібників. Президент Університету сучасних знань.