НОВАЦІЯ

Символічно, що початок роботи інформаційної служби «Гаряча лінія крові» припав на всесвітній  День донора крові. Це спільний проект Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Асоціація молодих донорів України» та контакт-центру «Дзвінковий дім», спрямований на розв’язання проблеми дефіциту донорської крові в Україні. Нині у світі спостерігається тенденція до зменшення платного донорства — від нього відмовилися вже 63 країни. Україна, на жаль, все ще залежить від оплатної донорської крові.

Лікар-трансфузіолог, завідувач наукового відділу виробничої та клінічної трансфузіології Київського міського центру крові Олександр Сергієнко зазначає, що кількість донорів в Україні катастрофічно мала. Зокрема, встановлений ВООЗ показник забезпечення населення донорською кров’ю становить 12-15 мл консервованої крові на 1 тис. населення, в Україні — до 9 мл. Крім того, з усієї маси донорів частка активних, тобто тих, хто здає кров добровільно, безоплатно і не менше 3 разів на рік, становить лише 10%. Решта — так звані донори резерву, які здебільшого є випадковими людьми, котрі здали кров один-два рази.

За словами Олександра Сергієнка, платне донорство, на жаль, супроводжується погіршенням якості крові та її компонентів. Це пов’язане з тим, що люди, яких життя змушує здавати кров, часто належать до маргінальних соціальних груп. Серед них поширеність так званих гемотрансфузивних інфекцій, тобто тих, які передаються з кров’ю, зокрема ВІЛ і вірусний гепатит В і С, є досить великою. В Україні брак крові через вірусні гепатити досягає 20%.

— Слово «донор» у перекладі з латини означає даруючий, — зазначив почесний президент Асоціації молодих донорів Олександр Горган. — Донорство має бути безкоштовним, адже воно призначене для того, щоб рятувати життя, а не заробляти гроші. За допомогою «Гарячої лінії крові» буде створюватися база донорів крові й тих, кому кров потрібна.

Ті, хто хоче здати кров, може звернутися за телефонним номером 524-97-73, і кваліфіковані спеціалісти допоможуть цій людині стати безоплатним донором крові. Цей же сервіс доступний кожному, кому потрібна донорська кров.

Інформаційний центр створено у рамках програми пропаганди донорства крові «Здай кров — врятуй життя», яку Асоціація молодих донорів України здійснює з 2006 року. Програма спрямована на залучення громадян до безоплатного донорства крові на користь онкохворих дітей, лікування яких потребує систематичної донорської допомоги.

— За час існування програми допомогу отримали 283 дитини з різних регіонів України. А база нашої організації налічує 763 активних і постійних донорів по всій Україні, які добровільно здають кров без очікування будь-якої винагороди, — повідомила фахівець з питань донорства крові Асоціації молодих донорів України Ірина Іващишин.