Президент Українського товариства 
нейронаук Олег КРИШТАЛЬ

Упродовж цього тижня в Інституті фізіології ім. О. О. Богомольця НАН України триватиме V Конгрес Українського товариства нейронаук. «УК» звернувся до президента цієї організації академіка Олега Кришталя з проханням розповісти про найважливіші теми, які обговорюватимуться на конгресі. Ось що він сказав:

— Наше товариство, до якого входять учені-дослідники мозку та нервової системи, є повноправним членом Всесвітньої організації досліджень мозку та Федерації європейських товариств нейронаук, які, в свою чергу, об’єднують усю профільну наукову спільноту світу. Говорити про важливість цих досліджень, мабуть, зайве, адже  всі розуміють, чому вони ведуться. Але крім нашого фундаментального інтересу — яким чином функціонує наше «Я» з його пам’яттю, його відчуттям особистості, — власне, у кожного з нас за душею немає нічого, крім власного «Я», в якому уміщається весь світ, — перед ученими в галузі нейронаук стоїть дуже багато соціальних завдань. Одне з найважливіших — розумове здоров’я людства, а воно включає не тільки боротьбу з головними захворюваннями-вбивцями, до яких, зокрема, давно зараховані інсульти головного мозку, а й іншими хворобами, що нині почали домінувати, скажімо, хвороба Паркінсона, Альцгеймера тощо. Це хвороби людей похилого віку, а популяція людства, як відомо, дедалі старішає, і ці проблеми можуть стати непереборним ярмом для всього світу, якщо ми їх не переможемо. От ми і боремось.

— Ви вірите в перемогу?

— Так, вірю. Але перемога ніколи не буде остаточною. Якщо мене спитають, чи вірю я в безсмертя особистості, — не вірю, бо це поза горизонтом. До проблем, які я окреслюю, треба додати  хвороби  психологічні, з якими людство дедалі більше зіштовхується, бо життя ускладнюється, — їм теж треба протидіяти. Тож перед нами стоять величезні перспективи, і ми робимо все, щоб бути гідними цих викликів.

— Чи не загубилася українська організація нейронаук серед своїх потужних колег?

— Ні. За останні десятиріччя наш інститут серед українських інституцій єдиний удостоївся розгорнутої публікації в журналі  Нейчер, який науковці  харак?теризують  як віртуальну Біблію вчених усієї Землі. До речі, ця публікація висвітлює і роль нашого духовного вчителя Платона Костюка, який пішов від нас рік тому, —  конгрес присвячений його пам’яті. На цьому зібранні ми і сумуємо, і водночас звітуємо й згадуємо все добре, що нам принесла ця людина.

Головна  мета нашого об’єднання — бути видимими в світовій науці. Поки  це вдається. Сотні наших  нейрофізіологів працюють у найкращих університетах різних країн. Це, з одного боку, честь, а з другого — дуже  шкода, що через соціальні умови, в яких живе Україна, неможливо припинити відтік мізків. А нація без передової науки  не може мати історичної перспективи. Це повинні усвідомити всі можновладці.

Наталя БОРОДЮК,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олег КРИШТАЛЬ. Народився 5 липня 1945 року в  Києві. Директор  Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця. У різні роки  працював  в університеті Кюсю (Японія), Гарвардському (США), Мадридському університеті Комплутенсе (Іспанія) та університеті Пенсільванії (США).  Академік НАН України, доктор біологічних наук, професор, один із найчастіше цитованих вітчизняних учених у світі. Письменник.