Загострення ситуації в окремих містах сходу і півдня України інспіроване ззовні та спричинене підривною діяльністю Російської Федерації. До здійснення провокацій залучено керовані російськими спецслужбами угруповання. Все це свідчить про намір здійснити другий етап окупації України, відверто зазначено у заяві. 

«Диверсійна робота супроводжується масштабною пропагандистською кампанією, яка цинічно спотворює факти, застосовує шантаж і погрози, поширює відверту неправду та має на меті виправдати втручання у внутрішні справи України, — йдеться в документі. — Ескалація становища мала, на думку МЗС, призвести до кровопролиття та силового протистояння. Цей привід планувалося використати для подальшої агресії. Підірвати спокій мала й маячня про появу «американських спецназівців» для подолання дій заколотників. Ці спекуляції свідчать про глибоко уражений спецопераціями спосіб мислення російської агентури».

Сепаратисти таки спробували на смак українську землю. Фото з сайту dumskaya.net

Сьогодні ситуацію стабілізовано. Правопорядок забезпечується силами українських правоохоронних органів, які жорстко і в рамках закону діятимуть проти будь-яких антидержавних і антинародних замахів. Розвиток подій під контролем, повідомляє прес-служба відомства.

«Але наші громадяни не піддалися на провокації. Народ не приймає і не прийме ідей сепаратизму та фашизму, активно поширюваних провокаторами з російських спецслужб. Ідея «федералізації» України, нав’язувана Москвою, також належить до спеціальних розробок.

Фундаментальною позицією уряду є захист усіх демократичних прав і свобод людини, розвитку справжнього діалогу національного порозуміння та надання співвітчизникам вичерпних і реальних можливостей місцевого самоврядування, що дозволять кожному мешканцеві України бути господарем рідної держави. В Україні слід змінити не формальний устрій, а реальну суть розподілу влади. Така перспектива викликає занепокоєння всіх імперських тоталітарних сил, які остерігаються появи в Україні успішної альтернативи керованій псевдо-демократії.

Російський шовінізм не цікавлять права жодної людини, включно з реальними потребами самого російського народу, чиє складне економічне, соціальне та демографічне становище викликає справедливе міжнародне занепокоєння та тривогу. Важкі внутрішні проблеми Росії повинні отверезити агресора», — чітко окреслили суть проблем наші дипломати.

Тому Україна вимагає від РФ негайно припинити втручання у наші внутрішні справи та виконати публічні зобов’язання про деескалацію ситуації. І готова до міжнародного врегулювання та діалогу у форматах, які здатні забезпечити практичні результати в чітко визначеній часовій перспективі.

«Питання, що належать до суверенного права українського народу здійснювати власну внутрішню і зовнішню політику, не можуть бути предметом переговорів. Застерігаємо російську сторону від нав’язливих спроб вигадати для України свою конституцію. Ці наміри не мають нічого спільного з інтересами наших громадян. Вони відображають план окупації та застою, — викриває ворожі плани МЗС. — Принциповими елементами врегулювання мають стати припинення агресивних дій, риторики і підривної діяльності Російської Федерації проти нашої держави, відмова Росії від завойовницьких планів, що становлять пряму загрозу для всіх держав-сусідів та міжнародного миру і безпеки, відведення підрозділів збройних сил Росії від українських кордонів та з Автономної Республіки Крим». 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»