ДУХОВНІСТЬ

ХІХ форум видавців відвідають понад 700 учасників з 16 країн світу
 

Львів дочекався книжкового форуму. Такого ажіотажу серед львів’ян не викликає жоден інший захід: сюди приходять цілими класами, студентськими групами, вчителі та викладачі  шукають найновіші фахові видання, приходять батьки з дітьми. Така масовість — найкраще свідчення того, що суспільство не втратило потреби у книзі.

Нинішнього вересня на форумі буде рекордна кількість учасників, натомість менше приїде авторів, але, запевнили організатори форуму, від того він не стане менш цікавим та змістовним. Перший день свята зазвичай відводиться, так би мовити, задля внутрішнього користування, бо коли розпочинається книжковий ярмарок і тисячі шанувальників книги (торік форум відвідало близько 50 тисяч львів’ян та гостей міста) штурмуватимуть прилавки з книжковими новинками, тоді самі видавці часу для оглядин не матимуть. А їм треба і себе показати, і на інших подивитися. Бо такі оглядини для кожного видавця — найточніший барометр потреб і можливостей сучасного ринку. А  побачивши, проаналізувавши й оцінивши власний доробок, знатимуть, чи в ногу з часом та іншими йдуть, чи не відстають. Бо у книговиданні, як і в будь-якій іншій справі, є свої законодавці моди, на яких варто рівнятися як щодо актуальності духовної поживи, так і мистецтва художнього оформлення книги.

Книжок до Львова видавці привезли в кілька разів більше, ніж у попередні роки. Фото УНІАН

Нині книжок до Львова видавці привезли в кілька разів більше, ніж у попередні роки. Бо зазвичай найпопулярніші видання розходяться за день-два, а відтак полиці порожніють. А таку кількість книжок продати, як у Львові, видавництва та книготорговельні організації навіть у столиці не можуть.

Утім, на форум у Львові йдуть не лише задля того, щоб придбати книжки за ціною виробника, а насамперед задля можливості спілкування з елітою українського книговидання. Перед відвідувачами стоїть непросте завдання: яку із 400 акцій вибрати, адже проведення більшості з них збігаються у часі. Мають проблему з вибором і самі видавці: треба витримати облогу покупців, і водночас хочеться  побувати на презентаціях у колег по цеху, почути наживо відомих політологів, соціологів, узяти участь у фахових дискусіях, «круглих столах».

Так, упродовж п’яти днів львів’яни й гості міста зможуть долучитися до грандіозного літературно-мистецького дійства, в рамках якого проводяться численні акції. Скажімо, фестивалі з нагоди 290-річчя від дня народження Григорія Сковороди та «Бруно Шульц у Львові».

Цікавинкою цьогорічного форуму обіцяє стати й соціальна акція «Книжкова антикриза» — відвідувачам видаватимуть спеціальний флаєр, який гарантує 20% знижки при купівлі 10—20 книжок з акційних стендів видавництв-учасників. Узяти участь у цій акції зголосилося 21 видавництво.

Ще одним рекордом буде 7-й Львівський міжнародний літературний фестиваль. Він, до речі, один з найбільших на теренах Європи — у Львів приїдуть близько 150 письменників, поетів, митців, перекладачів, інтелектуалів з 16 країн світу.

Спеціальним гостем форуму буде маловідомий львівському читачеві лауреат Букерівської премії  ДіБіСі П’єр — жива легенда британської літератури презентуватиме у Львові новий роман «Світло згасло у Країні див» — перша його книжка, перекладена українською мовою та ілюстрована львівськими художниками. Серед інших гостей фестивалю — Адам Загаєвський (Польща), Мартін Поллак (Австрія), Генрік Грінберг (Польща — США), Арсеній Рогінський (Росія), Валерій Панюшкін (Росія), Валерій Шевчук.

Традиційно визначатимуть цьогоріч також кращу книжку форуму. Здивувало і водночас втішило організаторів, що на конкурс принесли чи не найбільше за всю історію форуму книжок-претендентів — 400 від ста видавництв. Добре, кажуть організатори, що видавництва не надіслали всі книжкові новинки, як робили раніше, а лише кращі.

Також уперше на форумі дискутуватимуть про проблеми літературних перекладів. Планується також створити перекладацьку спілку.