КІНО

В новорічну ніч миколаївці побачили місцевий мюзикл, де ролі виконують відомі актори і аматори

В основі мюзиклу - фантастичне оповідання О. Толстого, переказане Г. Горіним і втілене в улюблений багатьма фільм М. Захарова "Формула кохання". Автори миколаївської версії "Місто чудес, або Формула Нового року" не надто відходили від відомого сюжету фільму. Навіть акторів підбирали, схожих на відомих артистів.

Як стало відомо "Урядовому кур'єру", продюсери мюзиклу спочатку листувалися з Консульством Грузії в Одесі, аби запросити на головну роль грузинського актора Нодара Мгалоблішвілі, який неперевершено зіграв графа Каліостро у Марка Захарова. Але роздобути зірку не вдалося.

Інтригу щодо виконавця головної ролі - графа Каліостро -знімальна група зберігала до останнього. Виявилося, що цю роль виконують відразу два актори: миколаївський музикант Ігор Смирнов та дизайнер Олександр Кабанов. Річ у тім, що Ігор зовні схожий на Нодара Мгалоблішвілі, але, оскільки пересувається в інвалідному візку, не може виконати всі акторські завдання. Тож його дублером став Олександр.

У миколаївському мюзиклі поряд з непрофесійними акторами грають і справжні зірки. Валерій Золотухін, Георгій Делієв, Олександр Головін, Івар Калниньш. Групи "Песняри", "Табула Раса" та інші, перебуваючи в Миколаєві з гастролями, водночас знялися для окремих епізодів фільму. Музики у стрічці також вистачає - і авторської, й популярної.

Як розповідає ініціатор проекту, керівник компанії "Арт-Мюзік" Олександр Карпенчук, за три тижні було відзнято понад 30 годин робочого матеріалу, з якого залишилося півтори години чистого кіно. На знімальному майданчику панувала весела й дружня атмосфера, багато імпровізували, адже сценарій складався тільки з окремих сцен та реплік, тож у ході зйомок сюжет доповнювали новими знахідками.

Загалом ідея народження новорічного мюзиклу з місцевим "обличчям" виникла в Олександра років п'ять тому. Спочатку він знімав новорічні вітання відомих в області та місті людей, потім такі ролики захотілось ув'язати в певний сюжет. Так з'явилися новорічні фільми, в яких головними героями були Остап Бендер, Міміно, Шурик та інші відомі персонажі з фільмів.

На більш професійний рівень миколаївське новорічне кіно вийшло торік. Тоді Олександр запросив до написання сценарію і постановки професійного актора й режисера Миколаївського академічного російського художнього драматичного театру Сергія Чверкалюка. У фільмі "Місто чудес, або Формула Нового року" він, до речі, був і режисером, і сценаристом, і виконавцем однієї з ролей.

- Працювати було і складно, й цікаво, - зазначає режисер, - адже участь у проекті - радше можливість творчої реалізації. Про фінансування взагалі не йшлося. І актори знімалися "за спасибі", і музику писали так само, і сценарій. Кошти, які вдалося знайти за допомогою спонсорів, пішли на оплату послуг операторів тощо. Ми працювали заради задоволення і для того, щоб порадувати глядачів.