6 червня 1944 року британські, американські та канадські війська висадилися на північне узбережжя Франції, у Нормандії. «День Д» (цією буквою зазвичай позначають початок військові стратеги) став першим етапом масштабної операції «Оверлорд» — вторгнення в окуповану нацистами Європу. За даними Музею «Дня Д» у Портсмуті, того дня з боку союзників загинуло 4413 військових — більше, ніж вважали раніше. Надвечір 6 червня союзники зайняли плацдарм у Франції. Через 11 місяців нацистська Німеччина зазнала поразки…

Однією з родзинок церемонії стала історична реконструкція подій. Фото Укрiнформу

Ветеранів дедалі меншає

Урочистості розпочалися ще опівночі з почесної варти біля мосту Пегаса, що поблизу Уїстреама, на відзначення першої атаки союзників: о 00:16 6 червня 1944 року шість планерів «Хорса», на борту яких був 181 британський солдат-десантник, безшумно висадилися, щоб захопити два стратегічно важливі мости. Це проклало шлях військовим для висадки на пляжі Нормандії, щоб просуватися вглиб суші на підмогу повітряним силам. Це також завадило німцям відбити висадку з моря.

Учора вранці у меморіалі Музею світу, розташованому в Канні, Президент Франції вперше вшанував пам’ять жертв серед цивільного населення: під час битви за Нормандію тільки за офіційними даними загинули близько 20 тисяч мирних жителів.

Потім на американському військовому кладовищі в Кольвілі, розташованому поблизу знаменитого Omaha Beach, де американці під час висадки втратили убитими і пораненими близько 3 тисяч осіб, пройшла двостороння церемонія за участю президентів Франції та США. Протягом дня жалобні заходи також відбулися на кладовищах, де поховано британських, канадських та польських солдатів.

Міжнародна частина вшанування розпочалася на урочистому прийомі, який влаштував Президент Франції Франсуа Олланд у маєтку Шато де Бенувіль, розташованому за 7 км від узбережжя. У цьому районі під час висадки проходили інтенсивні бої англійського і французького десанту з німецькими військами.

А центральна церемонія відбулася в містечку Уїстреам на узбережжі Ла-Маншу. Гості заходу на власні очі побачили масштабну виставу за участю приблизно 500 військових музикантів і 650 дійових осіб, які в чотирьох діях нагадали про події «Дня Д». Видовище транслювали більшість світових телеканалів.

У церемонії взяли участь лідери 19 держав — учасників війни. Подію відвідали зокрема Президент США Барак Обама, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон. Українську офіційну делегацію в Нормандії очолював новообраний Президент Петро Порошенко. Дуайєном була королева Великобританії Єлизавета II, яка прибула до Франції з державним візитом вперше за багато років.

Однак головними гостями стали ветерани-учасники тих подій, яких вдалося зібрати близько тисячі. Щороку їх, на жаль, меншає, вік багатьох уже перевищує 90 років, є й столітні. Тож організатори вдалися до особливих заходів піклування про колишніх воїнів. А нинішні президенти найвпливовіших світових держав поспішали першими відчинити їм дверцята авто.

На перемовинах ішлося про Україну

Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон нібито відмовився потиснути руку російському президентові Володимирові Путіну під час зустрічі з ним в аеропорту французької столиці Руасі — Шарль де Голь. Про це повідомили світові ЗМІ, які висвітлювали захід. Російські агенції, щоправда, заявили: рукостискання відбулося вже поза камерами. Може, й так, однак це не завадило британському прем’єрові дати зрозуміти російському президентові, що західних лідерів не влаштовує ситуація, створена на сході України.

«Нам потрібно, щоб росіяни визнали і працювали з новим Президентом України. Нам потрібна деескалація, ми повинні зупинити озброєних бойовиків, які перетинають кордон. Нам потрібні дії на цих фронтах», — підкреслив Девід Кемерон. Тим часом Президент США Барак Обама, який зустрічався зі своїм французьким колегою Франсуа Олландом в одному з паризьких ресторанів, за вечерею звернувся до Олланда, який за годину мав зустрітися з російським президентом, і попросив ще раз закликати Путіна «вжити конкретних заходів для демонстрації поваги до суверенітету і територіальної цілісності України».

Учора президент Росії Володимир Путін без зайвих вух зустрівся з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Згодом агентство Reuters повідомило, що Петро Порошенко розмовляв з Володимиром Путіним у присутності німецького  канцлера Ангели Меркель, дорогою на ланч з ветеранами, які брали участь в висадці десанту у Нормандії. Згідно з  повідомленням, йшлося про  економічні наслідки кризи в Україні та те, що найближчим часом президенти  можуть перейти до обговорення деталей мирного врегулювання ситуації в Україні

Жертовний внесок

Запрошення новообраного Президента України Петра Порошенка до Нормандії — вияв солідарності з Україною в цей складний період агресії Росії проти нашої держави, а також визнання величезного внеску України в перемогу над фашизмом у Другій світовій війні, вважає доктор з історії релігії Сорбонни Галина Аккерман.

«Україна — одна з головних дійових осіб у війні проти нацистської Німеччини, тому запрошення французького Президента видається цілком природним», — зазначає вона, нагадуючи, що українці також брали безпосередню участь у висадці в Нормандії.

У розмові з кореспондентом Укрінформу в Парижі Г. Аккерман зауважила, що близько 10 тисяч українців у складі канадського військового контингенту визволяли Францію, 84 з них поховано на цвинтарі Cintheaux в Нормандії. Крім того, на її думку, серед основних причин запросити делегацію України до Франції було й те, що українських воїнів у боротьбі з нацизмом полягло більше, ніж інших. «Українські військові втрати в боях з вермахтом були більші, ніж у США, Великої Британії та Франції, разом узятих», — сказала Г. Аккерман. На її переконання, про такий важливий і жертовний внесок України в перемогу над нацизмом мають знати у світі.