Фото з сімейного альбому Катерини КоноваленкоЦю легендарну жінку знають тисячі сумчан. Кавалер орденів Вітчизняної війни та Слави, нагороджена медалями «За бойові заслуги», «За відвагу». Почесний радист СРСР.

Уставай, країно…

Коли розпочалася війна, Каті не було й дев’ятнадцяти. Щойно закінчила перший курс Київського авіаінституту, як замість канікул довелося записатися до народного ополчення. А на початку серпня потрапила до складу 3-го спеціального прикордонного полку, де стала розвідницею.

Її полк з боями пройшов чимало українських міст. Під час форсування Ворскли дівчина дістала тяжке поранення в ногу. Лікуватися відправили до харківського шпиталю, де відбулася знакова зустріч. Тимофій Строкач, який пізніше очолив у Москві Центральний штаб партизанського руху на Україні, відбирав дівчат для підготовки на курсах телеграфістів.

«Решето» було настільки густим і вимогливим, що до Сталінграда поїхали лише двоє — Катя і її подруга Майя Вовчик (після війни М. Вовчик-Блакитна тривалий час викладала в КДУ ім. Т. Шевченка. — Aвт.). Там замість передбачених восьми навчалися лише чотири місяці. Азбуку Морзе вивчила настільки, що й посеред ночі спросоння могла наосліп працювати «ключем».

Стрибок у зимову ніч

І сьогодні Катерина Марківна до найменших деталей пам’ятає ніч із 8 на 9 квітня 1942-го, коли у складі бойової групи літаком її десантували в район дислокації з’єднання Сидора Ковпака. Про нього вона багато чула в Москві — сміливий, відчайдушний командир разом із партизанами наводив жах на фашистів. Але без радіозв’язку загін не міг передавати інформацію до Москви, узгоджувати військові дії.

Вилетіли вчотирьох — командир Корнієнко, політрук Микола Гриценко, шифрувальник Дмитро Молчанов і«Руднєва я відразу впізна-  ла. З вусами, як у Чапаєва,  але чорними. А другим був  якийсь рухливий дідусь  у кухвайці, шапці з одним  піднятим вухом».  Катерина КОНОВАЛЕНКО Катя. Усі мали по два парашути — основний і запасний, а радистка — один за спиною, бо спереду була прилаштована радіостанція. Першим «пішов» Молчанов, за ним Катя, далі — Гриценко і Корнієнко.

У командира обидва парашути не розкрилися, і він розбився. А Катя приземлилася на дерева, зачепившись стропами за гілки. Швидко обрізала їх ножем і впала у сніг — майже під самі пахви. Довелося руками витягувати по черзі ноги. Дісталася до безпечного місця, притулилася до дерева, глянула вгору. Аж тоді почула, що десь неподалік гавкають собаки: поряд або село, або ж німці. Стиснула в одній кишені пістолет. На щастя, все обійшлося. Під’їхала підвода зв’язкового, і вже через день вони дісталися до партизанів.

«Та я і є дід Ковпак»

Саме тоді вона вперше зустрілася з легендарним командиром, який виявився зовсім не таким, яким його уявляла. Начальник штабу Григорій Базима і загін готувалися до зустрічі керівництва, водночас — аби представити поповнення. Накрили стіл, розсілися по місцях. Чекають-чекають, а Ковпака з Руднєвим немає. Аж раптом із-за дерев вигулькнули дві постаті. «Руднєва я відразу впізнала, — каже Коноваленко. — З вусами, як у Чапаєва, але чорними. А другим був якийсь рухливий дідусь у кухвайці, шапці з одним піднятим вухом.

Біля мене якраз було вільне місце, то він одразу і сів поруч. Я ж до нього: мовляв, дідусю, а коли ж прийде Ковпак? Ті, хто сидів, засміялися, а мій співрозмовник мені одразу: «Та я і є Ковпак». Я знітилася, почервоніла. А він мені: «Чого засоромилася?» «Та як же не соромитися, коли назвала вас дідом?» А тут уже він засміявся: «Та мене так усі називають. А що червонієш, то добре — маєш душу і совість».

Півдоби «на ключі»

Настали важкі партизанські будні. Ковпак і всі партизани дуже зраділи радіостанції, адже тепер цінна інформація одразу надходила до Москви. Бувало, що тільки-но Катя передасть координати фашистського аеродрому, як уже за годину-другу над ним радянські бомбардувальники. Вороги буквально скаженіли, намагаючись знищити загін і його командира. Але Ковпак обрав хитру тактику: вдень зненацька нападав і громив фашистів, а з настанням темряви різко міняв дислокацію, виринаючи у зовсім неочікуваному місці. Траплялося, що радистка працювала на «ключі» по 10–12 годин поспіль.

Добре пам’ятає 21 травня 1942 року, коли одержала з Москви повідомлення про присвоєння Сидору Ковпаку звання Героя Радянського Союзу. До речі, оригінал того повідомлення зберігся, нині він експонується в Путивльському музеї партизанської слави.

Весілля

Хоч навколо вирувала війна, однак молодість брала своє. Катя часто помічала зацікавлені погляди розвідника Григорія Новикова. Його увага поступово полонила дівоче серце. А тут хлопець ще й захворів на тиф. Доглядаючи за коханим, підхопила недугу і Катерина, а згодом ще кілька партизанів.

Ковпак розпорядився відправити хворих до сусіднього села. Було це пізньої осені, бо невдовзі партизани вирушили у Карпатський рейд, а Катя з Григорієм залишилися в тилу. Після одужання поневірялися лісами, доки не потрапили до партизанського загону «За Батьківщину!», в якому 8 березня 1943 року справили партизанське весілля. А вже у вересні приїхали до Москви, на звіт.

Так завершилася фронтова сторінка в біографії радистки Катерини Коноваленко.