Лицарі, феї, містичні істоти та красуні в історичних одностроях — кого тільки не зустрінеш у замку Любарта, якщо завітаєш на вже традиційне арт-шоу «Ніч у Луцькому замку»!

Щойно сутінки спустилися на середньовічну фортецю, як тут ожила вечірня казка — театралізоване дійство від акторів Волинського обласного театру ляльок. Доки малеча тішилася історією про підкову на щастя, звідусіль квапилися гості. А зійшлося їх чимало — понад дві тисячі!

— Дуже втішений, що «Ніч у Луцькому замку» повернулася, — каже міський голова Микола Романюк. — Якщо раніше організатори акцентували на середньовічній історії будівлі, то цього разу відвідувачам дарували казку.

А феї таки існують! Фото Валерія Мельника

Луцький оповісник відкрив «Послання з міжчасся», у якому йшлося про таємничу істоту, знайдену в підземеллях церкви Іоанна-Богослова. Власне її й намагалися відтворити актори разом із відвідувачами. Кожен охочий мав змогу прибрати і прибити дощечку до дерев’яної скульптури коня — символу незламності українського духу. Диво-конструкція не тільки нагадувала про подвиги пращурів, а й допомагала сучасним героям: усі зібрані кошти від продажу дощечок спрямують воїнам АТО.

Ніч була багата на сюрпризи для відвідувачів замку. Гостей розважали артисти на ходулях, барабанщики влаштували видовищне шоу, майстри декоративно-прикладного мистецтва презентували свою творчість і ділилися секретами під час майстер-класів.

Та найбільше глядачів зібрала головна сцена. Тут свої «Метаморфози» творив театр «Бармаглот» із Білорусі, автентичну музику виконували гурти зі Львова та Києва. А луцький театр «Гармидер» подарував пронизливу постановку під пісні Ніно Катамадзе у виконанні відомої співачки Галини Конах.

Північ у замку була справді запальною — театр вогню Fire dance розповів містичну історію про перемогу добра над злом.

Та найбільший ажіотаж спричинив виступ хедлайнерів ночі — гурту The HARD  KISS. Світлове шоу, драйвова музика та чарівний голос солістки Юлії Саніної не залишили байдужим нікого. Понад годину музиканти   дарували шанувальникам улюблені композиції, навіть після виступу публіка не хотіла їх відпускати, викликаючи на біс. Тож музиканти виконали єдину в своєму репертуарі українськомовну пісню «Прірва», якій підспівував увесь замок.

Непомітно мури замку освітили перші промені світанку. Новий день гості й учасники особливої луцької ночі зустрічали з фолк-гуртом «Марвінок» зі Львова. Повільно замок пустів. Гості покидали його під пильним поглядом лицарів, кликунів, фей та казкових істот, обіцяючи їм неодмінно повернутися наступного року.