ПРЕЗЕНТАЦІЯ

 Вийшло у світ документальне видання "Чернігів у роки війни"

Однією з найбільших трагедій в історії Чернігова, співмірною тільки із руйнуванням міста монголо-татарами, назвав бомбардування обласного центру 23-25 серпня 1941 року автор книги "Чернігів у роки війни (1941-1943)" професор Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, доктор історичних наук Сергій Леп'явко.

На сторінках цього документального видання розповідається про застосування ворогом так званого "килимового" методу бомбардування, при якому на одну ділянку землі скидалася велика кількість бомб. Чернігів було зруйновано вщент. У полум'ї пожеж, котрі злилися в одну величезну стихію, плавилося залізо. Дивом уціліло лише 4-5 довоєнних будівель, у тому числі й пам'ятка часів Київської Русі - Спасо-Преображенський собор на Валу.

- Чернігів був першим містом, знищеним у такому масштабі на території колишнього Радянського Союзу, - розповів автор книги на її презентації. - Кожний квадратний метр його визволення армією, котра йшла від Курської дуги й до Дніпра, давався з кров'ю. Зібраний фактаж стосується оборони міста, окупації і, звісно, героїчної відбудови. Остання, незважаючи на важку щоденну 12-14-годинну працю, йшла з позитивним настроєм, тому центр міста, як на ті часи і на ті технічні можливості, було відбудовано досить швидко.

Документальні фото підтверджують, наскільки довоєнний Чернігів відрізняється від повоєнного, наново спроектованого і відновленого. Однак саме зразки сучасної архітектури у поєднанні з відбудованими історичними пам'ятками надають йому особливого колориту.

Книгу безкоштовно передано в усі бібліотеки міста та у всі шкільні бібліотеки