Шестимісячний Сергійко єдиний, хто вцілів після нападу на родину Аветисянів 12 січня, все-таки не вижив. Лікарі до останнього намагалися врятувати життя немовляти, яке отримало серйозні ножові поранення. Однак у понеділок, 19 січня, хлопчик помер. Шестеро його родичів загинули в своєму будинку в Гюмрі — жорстоке вбивство, як припускають слідчі, скоїв Валерій Пермяков, солдат строкової служби російської 102-ї військової бази, що дислокується у другому за величиною місті Вірменії. 

Одночасно із повідомленнями про смерть дитини з’явилися чутки про перекидання зі столиці Вірменії до Гюмрі додаткових поліцейських сил для посилення заходів безпеки. Згодом прес-служба поліції країни пояснила: кілька підрозділів направили в місто лише для зміни на службі колег.

Вірменські доглядачі порядку посилили цілодобову охорону об’єктів російської військової бази і консульства РФ у Гюмрі минулого тижня. Адже кілька днів у місті відбувалися багатотисячні демонстрації з вимогою видати зловмисника під юрисдикцію Вірменії. Траплялися і сутички з поліцією, внаслідок яких постраждали 20 людей.

ЗМІ тим часом оприлюднили заяву адвоката Тамари Яйлоян, яка відмовилася захищати в суді російського солдата Валерія Пермякова. Жінка мала виконувати роботу за призначенням Палати адвокатів Вірменії, поки того визнають лише підозрюваним. Але відмовилася після спілкування з солдатом і розповіла про це в ефірі місцевої радіостанції.

Вірмени вимагають справедливого і відкритого суду. Фото з сайту radiosvoboda.org

— Коли він почав розповідати, як заколов штик-ножем двох дітей, я вийшла з кімнати і не змогла продовжувати процес. Може, це непрофесійно, але вже як є, — розповіла вона. — На більшість запитань відповідав: «Не можу сказати». Розповів, що заліз у будинок через вікно. Там було три кімнати. У першій — один чоловік. Він прокинувся, щось крикнув вірменською. Пермяков сказав, що не розуміє мови, а коли жертва взяла телефон, вистрілив. Потім почув голоси в іншій кімнаті, зайшов туди і побачив двох людей, убив і їх. У третій було четверо. Трьох він застрелив, хотів позбавити життя і немовляти. Але автомат дав осічку, тому заколов штик-ножем. Після цього переодягнувся, випив води і пішов. Наміру перетинати кордон і бігти до Туреччини не мав. Ішов світ за очі. З цього роблю висновок, що Пермяков не має розумових відхилень. Каже, діяв сам…

Утім, виявляється, це не перший випадок «братньої» поведінки: у 1999-му російські військові з цієї ж бази вчинили стрілянину на місцевому базарі. Убили двох, дев’ятьох людей поранили. Можна лише здогадуватися, скільки ще такого очікує: угоду між РФ і Вірменією про перебування бази на вірменській території підписано до 2044 року.

Інтернет-спільнота ж нині коментує висловлювання, яке приписують одному з російських шоуменів і коміків вірменського походження: «Не можна допустити, щоб звичайна «битовуха», яких у Росії тисячі, посварила Росію і Вірменію…»

Як відомо, Вірменія на початку цього року офіційно приєдналася до Євразійського економічного союзу, до якого входять Білорусь, Казахстан і Росія. Згідно з угодою, до 2022 року Єреван переходитиме на єдиний митний тариф ЄАЕС.

Р.S. Публічний суд у справі про вбивства в Гюмрі пройде у Вірменії, повідомив учора  глава російського слідчого комітету Олександр Бастрикін на зустрічі з президентом Вірменії Сержем Саргсяном, повідомляє  Бі-бі-сі.  Він зазначив, що проведення відкритого судового процесу у Вірменії стане «свідченням прагнення сторін до справедливості й правосуддя», передають агентства з посиланням на прес-службу вірменського президента.