ВІДНОСИНИ

Дату візиту Віктора Януковича ще не визначено, а українські парламентарії спостерігатимуть 4 грудня за виборами до Держдуми

Діалог між Україною та Росією нині вийшов на якісно новий рівень: держави мають всі передумови для  розвитку масштабного та ефективного співробітництва. Про це заявив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентиною Матвієнко.

Віктор Янукович назвав предметом особливої уваги створення умов для активної міжрегіональної співпраці, яка може стати новим імпульсом для розвитку економік України та Росії. «Це та сфера, в якій Рада Федерації Росії може брати найбільш активну участь і бути модератором цієї роботи разом із Верховною Радою. Ця робота має колосальний невикористаний потенціал», — цитує слова Президента його прес-служба.

Україна має намір розвивати відносини з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану в рамках формули «3+1». Як передає УНІАН, про це під час зустрічі з Валентиною Матвієнко заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров. 

«Ми уважно стежимо за діяльністю Митного союзу, вивчаємо цей досвід, і ту формулу, яку наш Президент запропонував — «3+1», — ми готові реалізовувати в своїх діях», — сказав глава уряду.

Він підкреслив, що у відносинах між Україною та Росією є деякі спірні питання, зокрема цінові, проте співпраця розвивається на високому рівні. Прем’єр також привітав російського високопосадовця із завершенням переговорів про вступ Росії до Світової організації торгівлі.

Віктор Янукович переконував Валентину Матвієнко у необхідності регіональної співпраці. Фото Андрія МОСІЄНКА

Валентина Матвієнко також зустрілася з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, після чого вони провели спільний брифінг. Найбільше журналістів цікавило, чи існують домовленості про візит Віктора Януковича до Росії.  Валентина Матвієнко повідомила, що Президент України отримав запрошення відвідати РФ, однак дата — невідома. Її узгоджуватимуть за дипломатичними каналами. Водночас російська гостя додала, що дата візиту залежатиме від графіка Президента й домовленостей між керівниками наших держав, повідомляє Укрінформ.

У свою чергу Володимир Литвин говорив про вибори до Державної думи Росії. Він повідомив, що українські нардепи поїдуть до РФ спостерігати за виборчим процесом. Спікер поінформував, що наші представники увійдуть до складу делегації спостерігачів від СНД та ОБСЄ. Володимир Литвин також висловив сподівання, що українські спостерігачі ефективно попрацюють на російських виборах і згодом поділяться своїми спостереженнями і думками про виборчий процес, що може стати корисним з огляду проведення парламентських виборів в Україні.