ОСВІТА

Незабаром усіх учнів у навчальних закладах оглядатимуть лікарі

Шокуючі звістки про трагічні випадки на уроках фізкультури навряд чи когось можуть залишити байдужим. Щоб ретельніше слідкувати за здоров'ям учнів, Кабінет Міністрів ще в серпні 2010 року ввів у школах обов'язкові медичні огляди. Причому в навчальних закладах лікарі оглядають лише учнів початкових класів, решті школярів (5-11-ті) за омріяною медичною довідкою поки що доводиться прямувати до найближчої поліклініки. Але вистояти безкінечно довгі черги, аби потрапити на прийом до різних спеціалістів, справжнє випробування для дітей.

Сотим будеш?

"Щоб пройти всіх лікарів, моїй доньці довелося три дні підряд пропускати заняття в школі й стояти в чергах під кожним кабінетом, адже через величезну кількість пацієнтів з першого разу так і не вдалося потрапити до деяких фахівців, - каже мама семикласниці Ірина Шульга з Київщини. - Причому в кожній черзі поряд із здоровими школярами, яким лише треба пройти медогляд, перебувають хворі діти. Та навіть дорослій людині важко щодня з ранку до обіду вистоювати кілометрові черги!" Добре, якщо в довідці поставлять відмітку "здоровий", але, на жаль, сьогодні це рідкість. Тож якщо лікар, оглядаючи дитину, виявить те чи те захворювання, батькам доведеться відпрошуватись з роботи і вже прийти до поліклініки разом зі своїм чадом - тільки тоді лікар пропише лікування.

"Усіх лікарів донька відвідала вдало, лише офтальмолог виявив погіршення зору, - розповідає Ірина. - Зайнявши чергу з 8.30, на огляд вона потрапила лише після 12 години. Нічого не пояснивши дитині, лікар лише сказав, щоб прийшла з батьками. Наступного ранку я відпросилася з роботи і також півдня просиділа з донькою в неймовірно довгій черзі. Коли ми нарешті потрапили до кабінету, лікар закапав дитині очі, щоб розширилися зіниці, і відрізав: їдьте до Києва - вам там усе подивляться. Я була просто шокована таким медичним сервісом!"

Щоб не хапатися за серце та взагалі уникнути подібних стресів, деякі батьки йдуть простішим шляхом - купують довідку про проходження медогляду. "Я заплатила 150 гривень - і довідка в кишені", - запевняє киянка, мама дев'ятикласниці Марина, і додає, що в невеликих містах для її подруг медичний документ обійшовся значно дешевше - всього за 50-70 грн. Проте заплативши за медичний документ, батьки не тільки ризикують вчасно не виявити захворювання у своєї дитини. "Це також призводить до неправильного визначення групи із занять фізичною культурою і до тих трагічних випадків, які, на жаль, ми мали, - каже директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОНмолодьспорту Олег Єресько. - Обов'язкові медогляди проводитимуться безпосередньо в школах для учнів початкових класів. Учні 5-11-х їх проходять у поліклініках за місцем проживання. Проте зараз ми вивчаємо досвід Харківщини, де в межах усієї області запроваджені медогляди саме в навчальних закладах - там діє спільна програма управління освіти та управління охорони здоров'я. Тож разом з Міністерством охорони здоров'я розробляємо відповідний документ, який забезпечив би проведення медоглядів у школах для всіх учнів. Можливо, це буде запроваджено вже в наступному навчальному році. Але медогляди все одно залишаються обов'язковими, просто вирішується питання, де саме їх проводити".

А поки що в столиці для медоглядів вирішили відвести окремий день - так званий "день школяра". Відтепер щочетверга у лікувально-профілактичних закладах Києва дільничні педіатри та лікарі загальної практики чи сімейної медицини чекатимуть на учнів з батьками. Медики наголошують, що профілактичні огляди потрібно проводити у будь-якому разі, оскільки саме завдяки ранній діагностиці можна знизити рівень захворюваності наших дітей - а він у столиці торік зріс на 10% порівняно з 2009 роком. Так, за даними Київської міськдержадміністрації, кожен сьомий учень у столиці нездоровий. За роки навчання в школі в дітей зростає у 2,3 раза частота порушень гостроти зору, у 1,4 раза порушення постави, у 3,8 раза частіше діагностується сколіоз та майже втричі більше - захворювання серцево-судинної та ендокринної систем.

Уроки розбавимо свіжим повітрям

Щоб у дітей не боліли спини від тривалого сидіння за партами, незабаром у заняттях робитимуть перерви для здійснення рухової активності: в профільному відомстві планують з нового навчального року ввести так званий "стандарт здоров'я". За його дотримання персонально відповідатимуть керівники шкільних закладів, вишів та професійно-технічних училищ. Стандарт включатиме дихальну гімнастику та обов'язкове перебування школярів, студентів на свіжому повітрі. "Це буде наша інструкція для навчальних закладів, щоб кількість годин рухової активності відповідала потребі розвитку тієї чи іншої вікової групи дітей - це стосуватиметься й початкової школи. На жаль, ми з'ясували, що нині далеко не у всіх закладах дотримуються вимог міністерства, спільних з МОЗ, щодо режиму прогулянок та проведення фізкультхвилинок. Тож хочемо продублювати ці інструкції, прописати деякі нові - тобто більш чітко регламентувати обов'язковість проведення подібних заходів. Адже на здоров'ї наших дітей економити не маємо права" - підсумовує Олег Єресько.

До речі, нещодавно уряд ухвалив рішення про те, що наступний, 2012-й, буде Роком спорту та здорового способу життя.