У зв’язку з наближенням початку чемпіонату Європи з футболу у Франції українське посольство в цій країні рекомендує нашим громадянам, які планують поїхати вболівати за улюблену команду, виконувати перелік практичних порад, що поширює прес-служба МЗС.

У зв’язку зі скоєнням у листопаді 2015 року терористичних актів у Парижі на території Франції на час проведення Євро-2016 та велоперегонів Тур де Франс продовжено термін дії режиму надзвичайного стану до 26 липня 2016 року, нагадують у зовнішньополітичному відомстві. Він передбачає посилений прикордонний та митний контроль на всіх кордонах Франції, певні обмеження прав і свобод громадян у частині проведення масових зібрань та відвідання окремих місць, а також надання дозволу правоохоронним органам на здійснення адміністративних обшуків. Шенгенське законодавство чинне на території Франції без обмежень.

Зберігати пильність варто на трибунах та у фан-зонах. Фото з сайту xsport.ua

З огляду на це МЗС рекомендує українцям, які планують побувати на спортивних заходах, мати при собі разом з дійсним паспортом і документом, що дає право в’їзду до країни (віза, посвідка на проживання тощо), підтвердження мети перебування у Франції (наприклад квитки на матчі Євро-2016). Вітчизняне зовнішньополітичне відомство нагадує, що сума готівки, яку дозволено ввозити у Францію, становить 10 тисяч євро на родину, а не на одну особу, тож сума не змінюється з огляду на кількість членів сім’ї.

У період проведення матчів чемпіонату Європи з футболу та велоперегонів Тур де Франс громадянам України рекомендовано виявляти підвищену пильність та обачність під час відвідання місць масового скупчення людей, зокрема футбольних фан-зон, історичних пам’яток. Крім цього, спортивні вболівальники повинні чітко виконувати всі вказівки й рекомендації сил безпеки та місцевої влади, бути готовими до того, що французькі правоохоронці можуть будь-якої миті перевірити в них документи та здійснити особистий контроль. Тому без паспорта з готелю виходити не варто. В українському МЗС наголошують, що вболівальники мають уважно стежити за інформацією щодо заходів безпеки в місцях перебування.

Наші дипломати в Парижі радять українським уболівальникам враховувати високий рівень імовірності у Франції страйку транспортників. Тому, кажуть у посольстві, ліпше заздалегідь опрацювати додаткові маршрути пересування країною. Якщо вам все-таки не пощастило і ви потрапили у складну ситуацію, звертайтеся до Посольства України у Франції за номером телефону: +33-143-06-07-37, e-mail: emb_fr@mfa.gov.ua або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: +38-044-238-16-57.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»