Фото Володимира ЗАЇКИ«Вам має бути відомо — політики й журналісти не продаються! Втім, ви не назвали ціну». Так любив іронізувати відомий французький комік мсьє Колюш, викриваючи одне з найбільших суспільних зол. Своєї нагоди висміяти небезпечне явище не втратили й українські карикатуристи. 

Результати дослідження «Барометр Світової Корупції» від2 премія: Ігор ЛУК’ЯНЕНКО, м. Київ Transparency International та Gallup International Association, проведеного півтора року тому свідчили, що кожен третій українець готовий вийти на вулицю для боротьби з корупцією. Менше ніж за рік у листопаді-грудні 2013-го проти несправедливості повстала майже вся Україна. Соціальний протест, який завершився зміною влади, розпочинався, як боротьба за євроінтеграцію. Однак згодом ми вже протестували проти абсолютного зла і несправедливості.

3 премія:  Олег СЕРЕДА, м. КиївСеред багатьох причин, які вивели людей на вулиці, було як бажання більше не давати хабарів автоінспекторам, так і незгода з розкраданням бюджетних коштів у колосальних розмірах. Люди по обидва боки барикад могли мати розбіжності в поглядах на деякі речі, та навряд чи погоджувалися з тим, що доводиться платити за місце для дитини в дошкільному закладі, хоч Харкова, хоч Львова. І точно не були в захваті від корупціонерів усіх ланок, які роками заробляли на відкатах, розкрадали державні гроші, виділені на побудову доріг і водогонів, дотацію депресивних територій і проведення європейського футбольного чемпіонату…

У січні 2014-го Асоціація карикатуристів України та Українська ГельсінськаЗаохочувальний приз: микола КАПУСТА, м. Донецьк спілка з прав людини за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» оголосили всеукраїнський конкурс карикатур за темою «Небезпечно: корупція!», результати підбили за два місяці — у березні, а днями організували виставку робіт та нагородили переможців.

«Гадаю, пояснювати, що таке корупція, немає сенсу, — каже голова Асоціації карикатуристів Костянтин Казанчев. — Готуючись до конкурсу, перечитав чимало публікацій на цю тему. Деякі уривки з них умістив у передмові до каталогу за підсумками конкурсу».

Заохочувальний приз:  Сергій ВЕЛЬМОЖКО,  м. ЗапоріжжяМи зазирнули до видання і також засмутилися від змальованої картинки: «Корупційність в Україні не лише стала звичною, а й на людському рівні вже давно легалізувалася… Українці тотально не довіряють владі, причому усім її гілкам. Це одна з важливих відмінностей від цивілізованих держав… Товарного дефіциту більше не існує, натомість з’явився дефіцит прав і свобод, які доводиться отримувати або за блат, або за хабарі…» Ось так.

Найкорумпованішою сферою українці вже давно визнали судову, за нею йшли правоохоронні органи, державна служба, сфера охорони здоров’я, парламент, політичні партії, освітня система, бізнес, військова сфера, засоби масової інформації…

Останні два місяці були для українців надзвичайно гарячими. Змінилася країна,Спеціальна відзнака національної спілки журналістів україни: Георгій МАЙОРЕНКО, м. Київ змінився світогляд, ми знову йдемо євроінтеграційним курсом, символами корупції вже стали розкіш і несмак маєтків колишніх можновладців, десятки кілограмів золота на дачах екс-міністрів. Є й надія на краще. Громадянське суспільство мужніє і заявляє про себе дедалі голосніше. Водночас змінити наведені вище показники недовіри до різних інституцій одним махом не вийде. Вже й деякі новопризначені урядовці визнають, що ознаки корумпованості виявляє й нова влада. А це означає, що боротьба з драконом ще попереду. І не вірте тому, хто скаже, що Заохочувальний приз: Валерій ЧМТРЬОВ, м. Київпокінчити з корупцією можна лише за допомогою суїциду. Насправді убити його можна й набагато цивілізованішим способом.

Варто зазначити, що авторитетне журі розглянуло доробок 40 авторів, які надіслали 189 робіт.

ПЕРЕМОЖЦЯМИ КОНКУРСУ СТАЛИ:

1 премія: Володимир Казаневський, м. Київ.

2 премія: Ігор Лук’янченко, м. Київ.

3 премія: Олег Середа, м. Київ.

Заохочувальні призи присуджені: Сергієві Вельможку (м. Запоріжжя), Ігореві Дутці (м. Калуш), Сергієві Дудченку (м. Одеса), Миколі Капусті (м. Донецьк), Сергієві Сингаївському (м. Васильків), Олені Цурановій (м. Київ), Валерію Чмирьову (м. Київ).

Спеціальна відзнака Національної спілки журналістів України: Георгій Майоренко (м. Київ).

Спеціальна відзнака від Асоціації карикатуристів: Данило Кузнєцов (м. Біла Церква).