На засіданні Ради національної безпеки і оборони, спричиненому відмовою допустити до Криму українських урядовців, було ухвалено кілька важливих рішень, які визначатимуть політику держави щодо суспільно-політичного й стратегічного майбутнього півострова.

Про перебіг подій та подальші рішення зібрання на брифінгах докладно поінформували Секретар РНБО Андрій Парубій та міністр юстиції Павло Петренко. Перший з них розповів про ініціативу звернутися до ООН з тим, аби застосувати до Криму відому світову практику, проголосивши його демілітаризованою зоною. На думку Андрія Парубія, це є найоптимальнішою формулою для недопущення ескалації конфлікту в Криму.

Розробляються й плани заходів щодо виведення з Криму не лише військовослужбовців, а й членів їхніх сімей і переведення їх на територію континентальної України. Сьогодні зарезервовано 25 тисяч місць для комфортного проживання цих людей.

 

Збройні сили, МВС і СБУ зобов’язані виконувати доручення про приведення підрозділів у повну бойову готовність. 

За словами Секретаря РНБО, доручено завершити «розгортання в прикордонних районах України тактичних груп ЗСУ з метою захисту кордонів і територіальної цілісності України». Крім того, облдержадміністрації у прикордонних регіонах дістали доручення утворити оперативні штаби для контролю за ситуацією. Керуватимуть ними безпосередньо очільники ОДА, повідомляє УНІАН.

Крім того, СБУ доручено терміново підготувати та організувати комплекс антитерористичних і контррозвідувальних заходів для викриття та локалізації розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб на нашій території та посягань окремих організацій на державний суверенітет і територіальну цілісність держави. На прикордонників і військових покладено забезпечення охорони суверенних прав України в її виключно морській економічній зоні та в територіальному морі, наголосив Андрій Парубій.

До компетенції МВС віднесено питання посилення охорони стратегічно важливих об’єктів для унеможливлення терористичних нападів. А спільно з СБУ відомству доручено не допустити незаконного ввезення зброї, боєприпасів, вибухових речовин і засобів масового ураження, радіоактивних і наркотичних засобів. Рішення РНБО містять і низку інших положень, зокрема закритого характеру.

Відсіч ескалації

Ці заходи набувають актуальності у зв’язку з тим, що, на думку Секретаря РНБО, Росія намагається розпочати військовий конфлікт з Україною, дестабілізувати внутрішню ситуацію та зірвати вибори президента, призначені на 25 травня. Він поклав відповідальність на Росію за те, що конфлікти на окупованій російськими військами території Криму переростають у військове протистояння.

До всього, Україна не лише припиняє головування в СНД, а й розпочинає процес виходу із цього політичного утворення. Вже вчора стало відомо, що Постійний повноважний представник України в органах СНД Іван Бунечко склав із себе повноваження голови Ради постпредів держав Співдружності. Андрій Парубій також повідомив про рішення опрацювати план проведення на території України спільних навчань української армії і союзників-гарантів безпеки України. Відповідне звернення до країн-гарантів уже підготовлено.

Йдеться й про намір запровадити візовий режим з Російською Федерацією. Вітчизняному зовнішньополітичному відомству вже дано відповідне доручення.

Майнові претензії

Деякі юридичні аспекти рішень РНБО прокоментував і міністр юстиції Павло Петренко. Так, уряду доручено підготувати відповідні висновки та об∂рунтування збитків, спричинених анексією частини території України Російською Федерацією. Мін’юстом має бути встановлено вартість майна, об’єктів державної та комунальної власності, природних копалин та ресурсів, які знаходяться на території Криму. «Доручено підготувати й відповідні звернення до Європейського суду з прав людини та інших міжнародних судових установ щодо вказаних компенсацій», — зауважив міністр.

РНБО також доручило цьому відомству підготувати проект Закону «Про визначення правового статусу громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях» з метою забезпечення їхніх прав. «Цей документ передбачатиме правовий статус території, яка є тимчасово окупованою російською стороною, захист прав власності громадян на майно, а будь-які угоди щодо відчуження цього майна самопроголошеною кримською владою є нікчемними», — наголосив Павло Петренко.

Документ передбачатиме особливості і заборони економічної діяльності на окупованій території. Буде обмежено грошові перекази, а також економічну діяльність тих компаній, які фактично співпрацюють із самопроголошеною кримською владою. Законопроект передбачає і правові наслідки рішень і дій самопроголошеної кримської влади. «Юридичну силу матимуть лише ті рішення, які прийматимуться законно призначеними або обраними органами влади відповідно до українського законодавства», — цитує слова міністра прес-служба Мін’юсту. Передбачено й відповідальність осіб, які є співучасниками протиправних дій самопроголошеної кримської влади.

Чи варто поспішати? 

Не залишився осторонь рішень РНБО і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Одразу по прибутті до Брюсселя для участі у саміті Європейської народної партії та засіданні Європейської Ради, під час якого має бути підписано політичну частину Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, він закликав не поспішати ані із запровадженням візового режиму з Росією, ані з переходом до поїздок до Російської Федерації за закордонними паспортами.

Уряд України дотримується стратегії врахування специфічних інтересів мешканців південно-східних регіонів, тому цілком природним є його обережне ставлення до проблеми візового режиму, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Після повернення Прем’єра до Києва ці питання буде додатково обговорено на найвищому державному рівні. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»