Увечері 13 листопада в Брюсселі конференція президентів Європейського парламенту — керівного органу цієї інституції, до складу якого, окрім Президента Мартіна Шульца, входять керівники всіх політичних груп, — прийняла одностайне рішення продовжити наданий Пету Коксу та Александеру Кваснєвському мандат до Саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. 

Раніше очікували, що цей звіт місії Кокса-Кваснєвського мав стати останнім перед вирішальним, як вважалося, розглядом питання щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною Радою міністрів закордонних справ ЄС у понеділок 18 листопада. Але безрезультатна позачергова сесія Верховної Ради України в середу внесла до цього графіка свої корективи.

Кокс і Кваснєвський не полишають надії на позитивне вирішення спірної ситуації. Фото з сайту capital.ua

Звіт Кокса-Кваснєвського вкотре став проміжним. Більше того, вони рекомендували також і країнам-членам ЄС почекати з прийняттям рішення, бо наразі, на думку посланців Європарламенту, ще завчасно робити висновки про виконання чи невиконання Україною критеріїв для підписання угоди.

Виступаючи перед європейськими журналістами в Брюсселі, Кокс та Кваснєвський чітко сформулювали очікування, реалізація яких дасть змогу їм прозвітувати про «повну відповідність» України критеріям, а отже, дати зелене світло країнам-членам ЄС для прийняття позитивного рішення щодо угоди з Україною якщо не на понеділковому засіданні, то на одному з наступних засідань Ради ЄС у будь-якому іншому форматі. Йдеться про три закони: прийняття у другому читанні законів про прокуратуру та про внесення змін до окремих законів щодо виборів народних депутатів, а також прийняття у двох читаннях закону про медичне лікування засуджених за кордоном. 

Представники Європарламенту чітко дали зрозуміти, що розглядають наступний пленарний тиждень Верховної Ради як останню можливість прийняти ці документи перед Вільнюським самітом. Водночас вони не беруться прогнозувати можливий розвиток подій. «Ми не знаємо, що  станеться після вівторка. Наше завдання — знайти вирішення до вівторка», — каже колишній президент Польщі Александер Кваснєвський. На сьогодні, за його словами, шанси на успіх — 50 на 50.

«Хронічна відсутність взаємної довіри» між проурядовими та опозиційними силами в парламенті, про яку представники місії окремо згадують у своїй письмовій заяві, може завести ситуацію у глухий кут і закінчитися нічим іншим, як взаємними звинуваченнями між політичними силами. Але наявність політичної волі, яку вкрай необхідно знайти наступного тижня, може вирішити ситуацію, вважають Кокс і Кваснєвський. Останній висловлює сподівання у цьому контексті на здатність Президента України Віктора Януковича як лідера правлячої Партії регіонів переконати депутатів більшості співпрацювати над розробкою законопроекту про лікування засуджених. «Я розумію, що більшість у Партії регіонів — не фани Юлії Тимошенко», — каже він. Але ідея про законопроект — на противагу раніше озвученій пропозиції місії Європарламенту про часткове помилування — йде від Президента, нагадує Кваснєвський. «Тому ми очікуємо, що наступного тижня може статися щось позитивне, що він зможе їх переконати». Такі сподівання, дають зрозуміти представники Європарламенту, підкріплюються останніми контактами Кокса і Кваснєвського та президента Європарламенту Мартіна Шульца «з високими посадовими особами України» в середу.

Втомлені і виснажені, вони планують повернутися в Україну наступного тижня вже з 27-м візитом. І наостанок закликають політичні сили України зробити наступний тиждень історичним, а не займатися суто політикою. 

Ірина СКЛЯР 
для «Урядового кур’єра» Брюссель