ООН

З трибуни Генасамблеї Президент пообіцяв невдовзі зробити помітний внесок у покращення якості харчування на планеті

Запроваджена в Україні широкомасштабна програма реформ спрямована на створення таких умов життя, за яких люди будуть із впевненістю дивитись у майбутнє, дбати про своє благополуччя та здоров’я. Про це заявив Президент України Віктор Янукович у Нью-Йорку у своєму виступі на засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з профілактики неінфекційних захворювань та боротьби з ними.

Є великий потенціал

За словами глави держави, пріоритетом реформи системи охорони здоров’я в Україні на найближчий рік є модернізація системи первинної медичної допомоги. «Для багатьох українських регіонів це означатиме відродження сільської медицини, яка, на жаль, все ще знаходиться у складній ситуації. Так, ми максимально наблизимо медичну допомогу до громадянина, забезпечимо профілактику і раннє виявлення неінфекційних захворювань», — зазначив Президент.

Ще одним пріоритетом державної політики Віктор Янукович назвав боротьбу з тютюнопалінням. «Україна однією з перших у Східній Європі підписала відповідну Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я. Завдяки підвищенню акцизу, жорсткішим вимогам щодо торгівлі, забороні реклами, обмеженню паління у громадських місцях вже є відчутні результати: можна стверджувати, кожен четвертий кинув палити», — наголосив глава держави.

Президент у своєму виступі також відзначив успіх політики, спрямованої на боротьбу з травматизмом на дорогах. За його словами, завдяки комплексним заходам за три роки кількість загиблих внаслідок дорожньо-транспортних пригод зменшилася у 2,4 раза.

Україна планує стимулювати виробництво екологічно чистих продуктів харчування. За словами глави держави, в найближчому майбутньому ми збільшимо поставки екологічно чистих продуктів харчування за доступною ціною на міжнародні ринки. «У нас є для цього великий потенціал. Таким буде внесок України у покращення якості харчування у світі», — наголосив Віктор Янукович.

Пізніше, відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Янукович зазначив, що реформування охорони здоров’я в Україні передбачатиме впровадження ефективної страхової медицини. Програма змін у цій системі розрахована на багато років, а в ході реалізації реформи мають прийматись найбільш ефективні рішення, які забезпечать хороший кінцевий результат.

«Лікар повинен дійти до людини, і людина повинна відчути, що з нею працює фахівець», — сказав Віктор Янукович. За його словами, реформування вітчизняної медицини стосується як надання швидкої медичної допомоги, так і впровадження сімейної медицини, належного амбулаторного обслуговування, роботи спеціалізованих центрів. «Безумовно, своє місце тут займає страхова медицина. У цьому напрямку також передбачене поступове реформування», — зазначив Президент. Громадяни, які працюють, вкладатимуть кошти у своє здоров’я, а малозабезпечені верстви населення матимуть державну підтримку. 

Лідерам країн світу Віктор Янукович розповів про український потенціал. Фото з сайту daylife.com

Людям потрібне прозоре життя

У Нью-Йорку Віктор Янукович взяв також  участь у заході високого рівня в рамках ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд». У рамках його роботи було проведено короткі зустрічі з Президентом США Бараком Обамою, Державним секретарем США Гіларі Клінтон, Прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

З Президентом США Віктор Янукович обговорив підготовку до саміту з питань ядерної безпеки, що відбудеться в березні 2012 року в Сеулі. У розмові з Реджепом Таїпом Ердоганом йшлося про майбутній візит до Туреччини та стан двосторонніх відносин. Крім цього, Президент України провів коротку зустріч із Президентом Бразилії Ділмою Руссефф.

Громадянське суспільство має бути максимально поінформованим про діяльність влади. Таке переконання висловив Віктор Янукович, відповідаючи на запитання журналістів щодо ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд».

«Ініціатива президентів США і Бразилії знайшла досить широку підтримку. Програма «Відкритий уряд», прозорість, доступність, залучення до цих процесів громадянського суспільства, громадських організацій — це наше майбутнє... Ми повинні звикнути жити у прозорому світі», — сказав він.

Президент висловив переконання, що створення такої системи також сприятиме боротьбі з корупцією та надмірною бюрократизацією державного управління. У цьому контексті він нагадав, що в Україні вже робляться відповідні кроки, але наразі їх ще недостатньо. Глава держави зазначив:  реформування країни сприятиме забезпеченню відкритої роботи влади. «Чим більше людей ми будемо залучати до управління державою, чим більше суспільство знатиме про те, чим займається влада, які підходи до вирішення тих чи інших питань вона використовує, тим більше ми будемо об’єднувати здорове суспільство на шляху модернізації нашої країни», — переконаний Віктор Янукович.

Нагода для спілкування

У штаб-квартирі ООН Віктор Янукович також взяв участь у Засіданні високого рівня щодо Лівії («2-а зустріч групи «Друзі нової Лівії») та провів низку двосторонніх зустрічей. Зокрема він поспілкувався з президентами Республіки Кіпр Дімітрісом Хрістофіасом, Республіки Хорватія Іво Йосиповичем, Швейцарської Конфедерації Мішлін Кальмі-Рей.

Також глава Української держави зустрівся з міністрами закордонних справ Греції Ставросом Ламбрінідісом, Франції — Аленом Жюппе, ФРН — Гідо Вестервелле, Швеції — Карлом Більдтом.  Відбулася і зустріч Віктора Януковича з виконавчим головою Всесвітнього економічного форуму Клаусом Швабом, під час якої обговорено поточний стан відносин та шляхи розбудови співробітництва між Україною та Всесвітнім економічним форумом, повідомляє прес-служба глави держави.

А ось з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном розмова була більш змістовною, адже сторони обговорювали питання міжнародної безпеки, а також аспекти внутрішньої політики України.

«Ми позитивно оцінюємо досягнутий рівень відносин з Альянсом, їх прагматизм і націленість на конкретний результат. На нашу думку, це є надійною запорукою продовження конструктивного партнерства між Україною і НАТО», — зазначив глава Української держави.

За його словами, Україна цінує партнерські відносини з НАТО. «Для України є важливими ті принципи, які сповідують НАТО та Європейський Союз, — демократія і верховенство права, і ми їх неухильно дотримуємося. У цьому питанні ми однодумці», — наголосив Віктор Янукович.

У свою чергу Андерс Фог Расмуссен дав високу оцінку співпраці України та НАТО, зокрема у миротворчих місіях в Афганістані та Косові. Генсек Альянсу запросив Україну долучитися до ініціатив НАТО, зокрема до участі в антипіратській операції «Океанський щит».

Віктор Янукович зазначив: «Наші національні інтереси і наші громадяни страждають від піратських нападів. Ми зацікавлені в тому, щоб зробити свій внесок у боротьбу з піратством». Президент України доручив відповідним міністерствам опрацювати це питання спільно з фахівцями НАТО.

Генсек Альянсу запросив Україну взяти участь у наступному саміті НАТО, який відбудеться у Чикаго у травні 2012 року. Також Андерс Фог Расмуссен запросив Віктора Януковича відвідати штаб-квартиру Організації для виступу на Раді НАТО.