Під час офіційного візиту в Естонію Президент України Володимир Зеленський провів зустрічі із Президентом Естонської Республіки Аларом Карісом, Прем’єр-міністром Каєю Каллас, виступив на спеціальному пленарному засіданні Рійгікогу Естонії. Глава Української держави подякував естонському суспільству за незмінну увагу до нашої країни, підтримку українського народу та Сил оборони, допомогу в лікуванні та медичній реабілітації українських воїнів.

Алар Каріс (праворуч) підтвердив принципову  позицію Естонії щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України. Фото з сайту president.gov.ua

Внесок Естонії становитиме 1,2 мільярда євро

«Естонія надала нашій державі, нашим воїнам уже 17 пакетів оборонної підтримки. Ви проявили своє лідерство, запропонувавши всій Європі взаємодію в забезпеченні нашої артилерії — коаліцію снарядів. Ми цінуємо й те, що ви обрали дуже ґрунтовний тривалий підхід до фінансової підтримки України та визначили чотирирічний обсяг допомоги для нашої держави», — сказав Президент України, зустрічаючись із представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Аларом Карісом у Таллінні.

Як зазначив Володимир Зеленський, абсолютно принципова позиція Естонії щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України.

«Дякую за сильну й відчутну підтримку нашої держави від Естонії в питанні відкриття переговорів про вступ у Євросоюз, а також щодо нашої подальшої взаємодії з НАТО та очевидної перспективи України стати повноправним членом Альянсу», — акцентував він.

Під час переговорів у вузькому та розширеному форматах лідери України й Естонії обговорили взаємодію на рівні європейських інституцій, можливості двох країн у Європі. Також ішлося про притягнення росії до відповідальності за війну та всі прояви терору.

Алар Каріс повідомив, що нагороджує всіх українських воїнів орденом Орлиного хреста І ступеня, і передав відзнаку Верховному Головнокомандувачу України Володимирові Зеленському. Президент Естонії наголосив, що результат розв’язаної росією війни залежить від здатності партнерів бути солідарними й гарантувати довгострокову підтримку України.

«Довгостроковий внесок Естонії від початку цієї повномасштабної війни й до 2027 року становитиме 1,2 мільярда євро. Україна потребує більшого й кращого озброєння. Ми повинні збільшити військове виробництво в ЄС, щоб Україна отримала все, що потрібно. У період 2024—2027 років ми щороку спрямовуватимемо 0,25% свого ВВП для оборони України і закликаємо всіх інших також надавати Україні стільки допомоги, скільки вони можуть», — сказав Алар Каріс.

«Як ви сказали, свобода має бути краще озброєна, ніж тиранія. Тому Естонія ухвалила рішення про довгострокову підтримку: 0,25% нашого ВВП, передача протягом наступних чотирьох років. Вони надходитимуть Україні як військова допомога. Сподіваємося, що це буде прикладом для наслідування для всіх інших», — зазначила під час зустрічі з Володимиром Зеленським Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас.

Глава Української держави високо оцінив готовність Естонії в межах «Стратегії перемоги України» продовжувати військову та фінансову допомогу нашій країні найближчими роками.

Латвія розгляне питання закупівлі боєприпасів для ЗСУ

У межах офіційного візиту до Латвійської Республіки Президент України провів зустріч із Президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом, Прем’єр-міністром Евікою Сілінею, спікером Саейми Латвії Дайгою Міерінею, віцеспікерами, головами комітетів Саейми та членами міжпарламентської групи дружби «Латвія — Україна» і поспілкувався із журналістами.

Спілкуючись із представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Едгарсом Рінкевичсом,  Володимир Зеленський зокрема подякував за новий оборонний пакет для України, який було докладно обговорено під час зустрічі.

«Дякую за чітке розуміння того, що сила наших воїнів, сила наших позицій, нашого українського майбутнього — це сила, яка гарантує незалежність не тільки України, а й незалежність багатьох у Європі, незалежність і вашої держави. Саме тому так важливо і для нас, і для Латвії, і для всіх наших партнерів, щоб ми й надалі працювали максимально узгоджено, максимально дієво, максимально заради перемоги над росією», — зазначив Глава нашої держави.

Едгарс Рінкевичс зазначив, що Латвія й надалі надаватиме допомогу Україні, зокрема через новий оборонний пакет. Крім того, Латвія ініціювала створення коаліції дронів для України в переговорному форматі «Рамштайн». Також, за словами Президента Латвії, його країна розгляне питання закупівлі боєприпасів для Збройних сил України.

У Ризі у присутності Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Латвії Евіки Сіліні підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Латвійської Республіки про технічне та фінансове співробітництво. Це дасть змогу створити організаційно-правові засади українсько-латвійської співпраці з використання міжнародної технічної допомоги. Документ сприятиме реалізації проєктів допомоги Україні від Латвії щодо постачання обладнання та матеріалів для відбудови, передачі українській стороні сучасних технологій, а також упровадження пріоритетних реформ у царині європейської інтеграції.

Глава держави висловив окрему подяку Прем’єр-міністрові Латвії за сприяння у відбудові України та готовність до продовження реалізації проєктів з відновлення соціальної інфраструктури в Чернігівській області. На ці цілі у проєкті державного бюджету Латвії на 2024 рік передбачено 5 мільйонів євро. Зокрема, 2 мільйони євро буде використано через Міністерство економіки Латвії на закупівлю обладнання та матеріалів для проєктів з відбудови в Чернігівській області; 3 мільйони євро буде реалізовано через МЗС Латвії в межах проєктів з реконструкції соціальної інфраструктури на Чернігівщині.

Джерело: Офіс Президента