РЕФОРМУВАННЯ

На прийом до лікаря — всією родиною

Перебудова систем первинної та екстреної допомоги має стати першоплановою в реформуванні медичної галузі. На цьому наголосила перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова під час робочої поїздки разом із міністром охорони здоров’я Олександром Аніщенком на Дніпропетровщину. 

На думку Ірини Акімової, прийняття закону про пілотні проекти надало більше можливостей і повноважень щодо вільного розпорядження коштами, і тепер слово за регіонами. Більшість з них, і Дніпропетровщина як пілотна область з упровадження медичної реформи в тому числі, вже багато чого зробили. «На Дніпропетровщині добра команда фахівців, яка відпрацьовує варіанти перебудови мережі лікувальних заходів, що поєднують інтереси пацієнтів, лікарів та місцевих громад. Має бути вироблений механізм, який об’єднує в одне ціле інтереси всіх зацікавлених сторін», — завважила Ірина Акімова.

Як об’єднати інтереси

Ірина Акімова вкотре нагадала, що в ході реформування жоден лікувальний заклад не повинен бути закритий, жоден лікар не повинен лишитися поза увагою органів влади, а тим більше, не може бути звільнений. Практичним втіленням такої єдності є паспорт трансформації лікувального закладу, який нині запроваджено на Дніпропетровщині. «Це дуже важливий і потрібний інструмент», — сказала перший заступник Глави Адміністрації Президента.

Нагадаємо, так звані паспорти модернізації (їх презентували у Дніпропетровську наприкінці травня на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ під головуванням Ірини Акімової) мають забезпечити прозорість процесу. Жодне перепрофілювання медзакладу не може розпочатися без створення такого паспорта, який складає головний лікар і візують представники місцевих територіальних громад — міські голови, голови райдержадміністрацій та райрад. Затверджується паспорт начальником головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації та представником Міністерства охорони здоров’я. Після початку реформи охорони здоров’я на законодавчому рівні створення паспорта модернізації медзакладу є ключовим елементом модернізації медицини.

Ірина Акімова також відзначила успішну практику Дніпропетровщини в об’єднанні не лише центрального бюджетного фінансування, а й обласного, міського та місцевого, із залученням спонсорів. «У нинішній робочій поїздці ми спілкуємося з представниками місцевої влади, тому що на рівні міських і районних рад будуть вирішуватися дуже важливі  питання, пов’язані з медичним реформуванням, такі як організація центрів первинної медико-санітарної допомоги», — підкреслила вона.

Досвід дніпропетровців зацікавив Ірину Акімову і Олександра Аніщенка. Фото з сайту moz.gov.ua

«Сьогодні маршрут пацієнта — це павутиння»

Приводом для робочої поїздки столичних високопосадовців у Придніпров’я було відкриття першого в Дніпропетровську Центру первинної медико-санітарної допомоги, створеного на базі поліклініки 3-ї міської лікарні. До його складу ввійшли 4 амбулаторії загальної практики сімейної медицини (ЗПСМ) та адміністративно-господарчий підрозділ. В амбулаторії ЗПСМ працюють 4 сімейних лікарі, 25 терапевтів, 14 педіатрів, 5 акушерів-гінекологів. Центр з амбулаторіями має обслуговувати майже 55 тис. населення району, в тому числі 9750 дітей. Створення подібних центрів, за словами міністра, має максимально наблизити медичну допомогу первинної ланки до населення. Щоб сім’я — починаючи від вагітної мами і дитини до бабусі-дідуся — мала можливість в одному лікувальному закладі і проконсультуватися, і пройти діагностику, й отримати первинне лікування. А в разі потреби — отримати направлення до вузького спеціаліста чи у стаціонар.

— За міжнародними стандартами, 75-80% пацієнтів повинні починати і завершувати лікування на первинному рівні. Тому ми приділяємо багато уваги розвитку первинної медицини, — пояснив Олександр Аніщенко. — Сьогодні маршрут пацієнта — це павутиння, його слід упорядкувати. Щоб тільки сімейні лікарі чи дільничні терапевти визначали, куди йти пацієнту і чи потребує він спеціалізованої допомоги. Вузькі спеціалісти у центрах будуть працювати, як і раніше, але пацієнти до них ітимуть лише за направленням лікарів первинної ланки. 

На думку міністра, педіатрична служба має бути збережена й імплементована у первинну ланку. Незабаром центри первинної медико-санітарної допомоги мають з’явитися у всіх районах Дніпропетровська. І не тільки. За словами Олександра Аніщенка, паралельно з пілотними регіонами такі центри створюватимуть в усіх областях України.