ВІЗИТ

А поки що його заступник та найвище керівництво нашої держави окреслили рамки взаємовигідної співпраці
 

Президент Віктор Янукович задоволений активізацією українсько-кубинських відносин. Про це він сказав під час зустрічі у Києві із заступником Голови Ради міністрів Республіки Куба Маріно Мурільо.

«Із задоволенням відзначаю значну активізацію українсько-кубинських відносин. Я переконаний у тому, що наші відносини зараз вийшли на новий якісний рівень», — сказав глава держави.

Віктор Янукович пригадав зустріч у Республіці Куба з головою Державної Ради і Ради міністрів Куби Раулем Кастро, а також з лідером Кубинської революції Фіделем Кастро. За словами Президента, тоді було проведено переговори та досягнуто важливих домовленостей, реалізацію яких він тримає на особистому контролі, повідомляє Укрінформ. «Розраховую також, що наші уряди — і України, і Куби — забезпечать ефективне виконання зазначених домовленостей», — наголосив Президент.

Він вкотре зазначив, що очікує на візит в Україну Голови Ради міністрів Республіки Куба Рауля Кастро цього року. «На моє переконання, цей візит стане важливим заходом для подальшого поглиблення відносин між нашими країнами», — сказав Віктор Янукович.

Віктор Янукович запевнив гостя, що очікує на візит лідера Куби. Фото Андрія МОСІЄНКА

Україна і Куба зацікавлені розвивати співробітництво в галузі охорони здоров’я. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з Маріно Мурільо.

За словами глави уряду, Україна вже отримала проект угоди про створення спільного українсько-кубинського фармакологічного підприємства з виробництва препаратів для лікування онкохворих. «Зараз проект розглядає наше Міністерство охорони здоров’я. Після цього його представлять кубинській стороні для підписання», — сказав Микола Азаров. Прем’єр наголосив, що в Україні знають про досягнення кубинських лікарів у лікуванні онкозахворювань, тому така співпраця дасть змогу перейняти досвід.

Крім того, як зазначив Микола Азаров, наша країна зацікавлена в реалізації проекту з виробництва біофармацевтичної продукції за участю Кубинського центру молекулярної імунології та українського фармацевтичного підприємства «Дарниця».

Глава уряду висловив вдячність кубинській стороні за лікування 18 тис. українських дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Він підтвердив нашу зацікавленість у продовженні оздоровлення і лікування дітей, додавши, що Україна готова фінансувати це лікування.

А в рамках гуманітарної допомоги Україна надасть Кубі 20 тисяч тонн добрив. Микола Азаров нагадав, що указ Президента України про надання гуманітарної допомоги було опубліковано 23 лютого 2012 року.

Україна і Куба мають усі можливості поглибити співробітництво в торговельно-економічній сфері, зазначив Прем’єр. За його словами, Україна може запропонувати  співпрацю в машино-, літакобудуванні, в галузі сільського господарства.

У свою чергу заступник Голови Ради міністрів Куби підкреслив: «Україна і Куба мають надзвичайно великий потенціал розвитку економічних відносин».

За словами Маріно Мурільо, в його країні затверджено План оновлення економіки республіки, тому Куба має намір ознайомитися з досвідом України щодо реалізації масштабних реформ. «Мета нинішнього візиту — ознайомлення з цінним для нас досвідом проведення реформ. Ми переконані, що кожна країна йде своїм шляхом розвитку, але досвід партнерів буде надзвичайно корисним», — додав він. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»