Під час свого робочого візиту до України міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом зустрілася з першими особами нашої держави. Президент Петро Порошенко одразу ж подякував народу Швеції за підтримку та солідарність з народом України і назвав візит пані Вальстрьом дуже символічним, адже саме в день їхніх переговорів Шведський парламент ратифікував Угоду про асоціацію між Європейським Союзом та Україною. «Ця подія є проявом солідарності й підтримки України з боку Швеції — традиційного адвоката України в Євросоюзі. Ваша країна протягом тривалого часу робить дуже багато для поглиблення і прискорення європейської інтеграції України», — наголосив Президент.

Глава держави подякував пані Вальстрьом за її особисту роль у підтримці української незалежності та територіальної цілісності і відзначив позицію Швеції щодо підтримки Мирного плану врегулювання ситуації на Донбасі.

Натомість головний шведський дипломат повідомила, що її країна продовжуватиме надавати Україні підтримку, зокрема надасть гуманітарну допомогу регіонам Донбасу, які постраждали від дій бойовиків. Маргот Вальстрьом запевнила, що Швеція продовжить відстоювати інтереси України, надавати поміч у залученні фінансової, політичної, дипломатичної допомоги.

Звертаючись до глави держави, вона підкреслила, що Україні ще багато потрібно зробити на шляху реформ, але українці будуть вдячні зусиллям, які утвердять верховенство права, забезпечать належні енергоефективність, охорону навколишнього середовища, економічні реформи. Вона також відзначила важливість боротьби з корупцією.

Головний дипломат Швеції Маргот Вальстрьом підтверджує прихильність до європейської мрії України. Фото з сайту dyvys.in

Міністр наголосила на тому, що у Європі розуміють важливість викликів, які постали перед Україною, та сповнені бажання допомогти. «Ми продовжимо допомагати Вам. Ми хочемо, щоб Ви досягли успіху», — цитує слова дипломата прес-служба Президента.

Також Маргот Вальстрьом поцікавилась гендерним питанням у контексті новообраного парламенту та майбутнього уряду. У відповідь Президент повідомив, що в новому складі Верховної Ради найбільший відсоток жінок саме у фракції, яку буде сформовано з депутатів Блоку Петра Порошенка.

З Маргот Вальстрьом зустрівся також Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він високо оцінив активну і дружню підтримку, яку Стокгольм надає зусиллям українського уряду з подолання російської агресії та імплементації реформ.

Арсеній Яценюк і Маргот Вальстрьом обговорили поточну ситуацію на територіях Донецької і Луганської областей, які тимчасово контролюються російськими терористами, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ. Прем’єр наголосив на необхідності повного дотримання Росією мінських домовленостей, які передбачають, серед іншого, виведення військ і відновлення контролю на українсько-російському кордоні.

ДО РЕЧІ

В один день зі Швецією згадану Угоду про асоціацію ратифікував також парламент Угорщини. Таким чином, кількість країн-членів Євросоюзу, чиї парламенти вже ратифікували цей важливий для України документ, зросла до дев’яти. Раніше угоду ратифікували вищі законодавчі органи Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Мальти, Румунії і Словаччини.

Загалом угоду повинні ратифікувати всі 28 країн-членів ЄС. У Німеччині для ратифікації уряд затвердив проекти законів, які мають схвалити Бундестаг та Бундесрат. А напередодні в польському Сеймі відбулися дебати над урядовим проектом закону про ратифікацію Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, повідомляє REUTERS. Там ратифікацію підтримали всі парламентські клуби.

Як зазначив голова Комітету з міжнародних справ Роберт Тишкевич, одностайність польських політиків свідчить, що українське питання стоїть на рівні польського державного інтересу. «Одностайна позиція є знаком нашого глибокого переконання, що асоціаційна угода є вирішальним кроком на шляху до повної інтеграції України в європейські структури», — наголосив Роберт Тишкевич. Голосування за урядовий проект закону про ратифікацію угоди заплановано на сьогодні, 28 листопада. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»