УРОЧИСТОСТІ

Цитуючи Олександра Суворова, Президент закликав курсантів  Київського військового ліцею ім. Івана Богуна стати справжніми захисниками Вітчизни

 

Вітаючи ліцеїстів та викладачів з Днем захисника Вітчизни, Віктор Янукович наголосив: «Саме вам, вихованцям ліцею, продовжувати славні військові традиції нашого народу. Ви складете Присягу на вірність Україні під військовими знаменами, що дісталися нам у спадок від прапрадідів. На ваші плечі ляже відповідальність за захист миру, незалежності та цілісності держави».

Окресливши значимість Збройних cил у забезпеченні внутрішньої і зовнішньої стабільності, миру та спокою для українців, глава держави сказав про необхідність протидіяти противнику не військовими засобами, а стратегією стримування, локальними спецопераціями з використанням усього арсеналу політико-дипломатичних, розвідувальних, інформаційно-психологічних, економічних та екологічних засобів впливу.

«Глобальна фінансово-економічна криза загострила весь спектр проблем, пов’язаних із конкуренцією за стратегічні ресурси розвитку, що подекуди провокує спроби розв’язати породжені нею проблеми воєнними засобами. Україна має бути готова протидіяти таким загрозам. Радикальна реформа та модернізація Збройних cил є імперативом політики національної безпеки», — пояснив Президент.

Майбутнім офіцерам вальс не завадить. Фото Андрія МОСІЄНКА.

Оскільки військова реформа втілюється разом з іншими, вона має відбуватися з урахуванням співвідношення їхньої пріоритетності та необхідності нейтралізувати як загрози національній безпеці країни, так і обороні країни. За словами Президента, ледь не всі види озброєнь армії протягом 2012-2015 років будуть чи то замінені, чи то модернізовані.

А серед головних цілей військової реформи глава держави назвав створення боєздатної, мобільної, оптимальної за кількістю озброєння та чисельністю особового складу армії, запровадження сучасної системи мобілізаційної підготовки та мобілізації, адаптацію бюджетних механізмів у сфері оборони до сучасних потреб ЗСУ та фінансових можливостей держави. З огляду на необхідність таких дій, у бюджеті на 2012 рік збільшено фінансування української армії майже на 3 млрд грн.

«Одним із пріоритетів фінансування є модернізація армії. І передовсім це оновлення озброєння», — резюмував глава держави, додавши, що цьогоріч збільшено витрати на купівлю і ремонт військової техніки та зброї. А протягом 2014-2015 рр. видатки на технічну модернізацію військ ще зростатимуть.

До планів влади входить і оптимізація кількості управлінських структур, бойових з’єднань і частин, вивільнення ЗСУ від непридатного для використання рухомого та нерухомого військового майна, об’єктів інфраструктури.

Президент запевнив присутніх, що видатки на переозброєння військ зростатимуть на 25 — 30%, а на бойову підготовку — на 15%. Грошове забезпечення військовослужбовців збільшуватиметься також, вирішуватиметься питання із наданням їм житла.

Витримавши паузу, Віктор Янукович наголосив: «Окрім суто військових, фінансових і технологічних аспектів, я виділяю ще гуманітарний — як ключовий для успіху військової реформи». Тому глава держави дав завдання Міністерству оборони створити проект Президентського кадрового резерву для ЗСУ, аби гідні випускники вчилися надалі у найкращих військових освітніх закладах світу.

Завершив виступ Президент із оптимізмом. Оскільки наступного року Київському військовому ліцею виповниться 70, богунівці мають пам’ятати заповідь: «Важко у навчанні — легко в бою!». Тож Президент закликав кожного присутнього докласти зусиль, щоб ЗСУ були реальним захисником свободи народу і територіальної цілісності держави.

Глава держави також ознайомився з роботою ліцею імені Івана Богуна, його історією, особливостями виховання та навчання ліцеїстів. Він оглянув  навчальні класи, їдальню, ознайомився з соціально-побутовими умовами проживання юнаків та відвідав кімнату-музей Тараса Шевченка.

Насамкінець Президентові вручили відзнаку Київського військового ліцею ім. Івана Богуна. А у Книзі почесних гостей ліцею Віктор Янукович залишив запис та сфотографувався із курсантами на згадку.