ПРЕЗИДЕНТСЬКЕ ДОРУЧЕННЯ

У держбюджеті на 2013 рік мають бути повністю передбачені кошти, потрібні малюкам, хворим на складні та рідкісні хвороби
 

Вважається, що дитинство — безхмарна пора. Це час, коли маленька людина ще практично ні за що не відповідає, а лише насолоджується іграми, спілкуванням із друзями, подарунками від дорослих. Проте є хлопчики і дівчатка, яким у досить юному віці довелося зіткнутися із зовсім не дитячими проблемами. І, напевно, не змігши розв’язати їх у своєму оточенні, вони пишуть листи тим, хто, на їхню думку, може і повинен допомогти: Уповноваженому Президента з прав дитини і самому Президенту.

Опрацювавши ці листи, а також особисто поспілкувавшись із маленькими українцями під час візитів у регіони, глава держави днями підписав доручення з метою поліпшення прав та законних інтересів дітей. Про першочергові заходи у сфері захисту прав дітей розповів Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко. 

Серед пріоритетів  — збільшення видатків на інклюзивну освіту. Донедавна кошти на дитину з особливими потребами, яка навчається у звичайній школі, були такими, як і на здорового школяра. Але ж зрозуміло, що дитині-інваліду потрібно більше. Навчальні заклади повинні стати безбар’єрними, у класах мають бути спеціальні парти і стільці, пристосовані для таких школярів, територія для їхнього відпочинку, спеціальне харчування. А отже, фінансування їхніх потреб у загальноосвітній школі має зрівнятися з видатками для спеціалізованих закладів. Також, за дорученням Президента, у 2013 році ці діти мають бути повністю забезпечені спеціальними підручниками, як-от надрукованими шрифтом Брайля.

Мають також удосконалити процедуру стягнення аліментів, аби недбалі батьки не могли просто зникнути, залишивши другого з подружжя самотужки опікуватися їхньою спільною дитиною. Також навіть у примусовому порядку виконуватимуть рішення щодо визначення місця проживання дитини і її повернення до держави — місця постійного проживання неповнолітніх.

Дуже важливо, на переконання Президента, забезпечити право дитини на охорону здоров’я. У держбюджеті на 2013 рік мають бути повністю передбачені кошти, потрібні малюкам, хворим на онкологію, інші складні та рідкісні хвороби. Нині ж на потреби дітей з онкозахворюваннями виділяють лише 41% необхідних коштів, тобто 90 млн грн. А потрібно 216 млн грн. І Президент чітко поставив завдання Кабміну, щоб ця сума була профінансована стовідсотково.

Нині в Україні діє лише один центр із трансплантації кісткового мозку — в Києві, у дитячій клініці «Охматдит». За дорученням Президента найближчим часом створять ще три таких центри: у Львові, Донецьку та АР Крим. У держбюджеті для цього буде передбачено 23 млн грн. А також має бути створений Національний реєстр донорів. Адже, за даними МОЗ, нині трансплантації кісткового мозку потребують 250 дітей, у той час як цього року було проведено лише 75 таких операцій. Збільшення кількості центрів та створення реєстру донорів надасть можливість робити пересадку не лише від родичів, а й від інших донорів.

Президент також ухвалив рішення про проведення восени 2012 року Всеукраїнської наради з питань захисту прав дитини під його головуванням, в ході якої будуть комплексно розглянуті усі проблеми, з якими стикається дитина в Україні, та розроблені рекомендації, як цьому запобігти.