ВОДОПIЛЛЯ

 МНС України готове протистояти можливому льодоходу та повеням навеснi 2011 року

За всіма метеорологічними прогнозами цьогорічне весняне водопілля не обіцяє якихось неприємних сюрпризів на кшталт затоплення великих територій чи льодових заторів на основних річках України. Проте без повеней різного масштабу не обійдеться - на те й весна, зауважив учора на брифінгу в Міністерстві надзвичайних ситуацій директор департаменту управління рятувальними силами МНС України Григорій Марченко. Аби велика вода не наробила біди, "еменесівці" вже зараз готуються до можливих природних катаклізмів і уважно відслідковують ситуацію на місцях.

Для попередження та протидії негативним наслідкам повені під егідою міністерства розроблено план дій центральних і місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо готовності до пропуску повеневих вод. Знову-таки, під проводом МНС створено спеціальне угруповання протипаводкових сил чисельністю майже 47 тисяч осіб і 3320 одиниць техніки. Зрозуміла річ, основний кістяк такого значного загону складають підрозділи Міністерства надзвичайних ситуацій, але своїми людськими і технічними ресурсами поділилися й інші центральні відомства - міністерства оборони, внутрішніх справ, регіонального розвитку, енергетики та вугільної промисловості, інфраструктури, Державне агентство водних ресурсів та інші. Звичайно, кожне з них має свої специфічні завдання, але головним для всіх залишається розв'язання єдиної проблеми - боротьба з можливими наслідками можливих повеней.

Для кращої координації зусиль і оптимального розміщення сил і засобів вся територія держави за ознаками основних водних басейнів поділена на вісім регіонів: Східний, куди включено Донецьку, Луганську і Харківську області, Північний (Чернігівщина і Сумщина), Дніпровський (Київська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська і Херсонська обл.), Північно-Західний (Волинь, Житомирщина і Рівненщина), Дністровський (Тернопільщина, Хмельниччина, Вінниччина), Карпатський (Закарпаття, Львівщина, Чернівеччина), Дунайсько-Бузький (Одещина і Миколаївщина) та Кримський. Окрім того, піротехнічні підрозділи МНС спільно з Укравтодором розподілили всі регіони на ділянки обслуговування - мається на увазі боротьба з гіпотетичними льодовими заторами на річках. Окремо передбачено розрахунок сил для збереження гідротехнічних споруд всього Дніпровського каскаду, зазначив Григорій Марченко.

За його словами, зараз у басейнах Дніпра, Десни і Прип'яті спостерігається менший рівень води, ніж торік. Звичайно, це нічого ще не гарантує - з досвіду минулих років рятувальники знають, що все може змінитися дуже швидко, достатньо "понаднормативного" снігопаду чи весняних злив. На сьогоднішній день через гідрогеологічні особливості найбільш складна ситуація на Волині, де підтоплені деякі господарські будівлі, але за прогнозами скоро все унормується, зауважив Г. Марченко. Повеней, які вже наробили лиха в Європі, у нас бути не повинно, сказав він. Проте, МНС прискіпливо "моніторить" стан справ у наших близьких сусідів, особливо тих, звідки в Україну може прийти велика вода. Щодекади наші метеорологи обмінюються даними спостережень зі своїми закордонними колегами.