Проведенням позачергового засідання Верховна Рада відгукнулася на прохання Президента Петра Порошенка. Напередодні він провів зустріч із представниками фракцій коаліції та озвучив результати засідання РНБО від 25 січня.

Внесення змін до законодавства щодо утворення військово-цивільних адміністрацій у населених пунктах Донецької та Луганської областей — це чи не найголовніша рекомендація парламенту. «Пропонується режим, коли до місцевих виборів працюватимуть військово-цивільні адміністрації в районах та містах, яким перейдуть усі повноваження місцевого самоврядування до обрання повноправних представницьких органів, які діятимуть після виборів», — сказав Петро Порошенко, додавши, що призначати можуть і цивільних українців, які мають господарчий досвід і можуть відповідати за розв’язання безпекових та гуманітарних проблем.

Парламентська коаліція без вагань ухвалила важливі для країни рішення. Фото з сайту lb.ua

Повідомив парламентаріям про рішення Кабміну за результатами засідання Радбезу вже Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: запровадження режиму надзвичайної ситуації на території Донецької та Луганської областей, а на всій іншій території країни — підвищити режими реагування на надзвичайні ситуації до категорії «режимів повної готовності».

У вівторок зголосилися попрацювати, як показала система «Рада», 323 народних обранці. Півгодини представники депутатських фракцій і груп відвели на виступи. Одразу після опівдня з трибуни ВР голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко зачитала підписаний керівниками фракцій текст постанови «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ГУАМ, парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором». Документу надав чинності своїми «за» 271 парламентарій — не голосували за такий крок лише опозиціонери. Голова ВР Володимир Гройсман підписав документ та пообіцяв невідкладно його направити адресатам.

Згідно із заявою, депутати закликають міжнародних партнерів України не допустити безкарності винних за злочини проти людяності, скоєні від початку російської агресії проти України, посилити тиск на РФ, запроваджуючи нові санкції, одне слово, щоб зупинити російську агресію та змусити російське керівництво виконати у повному обсязі всі пункти мінських домовленостей.

Також наголошено на необхідності звільнення всіх заручників та незаконно утримуваних на території РФ громадян України. Такі заклики: обмежити повноваження російської делегації у ПАРЄ, доки РФ не припинить ігнорувати міжнародні вимоги демократичної спільноти; надавати Україні необхідну військову допомогу для посилення її оборонних можливостей; гуманітарну допомогу для постраждалого мирного населення та внутрішньо переміщених осіб; сприяти відновленню критично важливої інфраструктури на Донбасі.

«Парламент України закликає міжнародне співтовариство визнати факт агресії проти України, окупації її території та посилити вимоги щодо повернення до міжнародно визнаних кордонів, запобігши створенню небезпечного прецеденту у вигляді грубого порушення світового порядку та системи безпеки, що склалася після Другої світової війни», — резюмувала Ганна Гопко.

Згодом Верховна Рада 259 голосами внесла зміни до календарного плану проведення другої сесії восьмого скликання та ухвалила у першому читанні 270 голосами «за» проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання організацій терористичними». Зміна стосувалася визнань ВР організацій терористичними за поданням РНБО, однак причетність окремих громадян до тих терористичних організацій визначатиме суд. 241 голос було віддано за внесення змін до Закону «Про очищення влади» щодо додаткових заходів із забезпечення обороноздатності держави.

PS. У пленарному режимі парламент працюватиме з 3 по  6 лютого та з 10 по 13 лютого. 2 та 9 лютого відбудуться засідання погоджувальної ради. З 16 по 20 лютого народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях, фракціях та групах, а з 23 по 27 лютого — з виборцями.