ПOГOДA

На календарі вже березень, але, схоже, зима й не думає здавати своїх позицій. Адже що таке весна? Говорячи мовою метеорологів, це "... стійкий перехід середньодобової температури через позначку в нуль градусів у бік підвищення". Поки що ці показники нижчі за норму для цього періоду, хоч і не набагато - десь на один-два градуси морозу, констатує начальник Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда. Якихось різких коливань температурного режиму в найближчі 15 днів не очікується, хіба що 5-6 березня можливе незначне потепління, а 7-9 знову похолодає. І лише з другої половини березня можна буде говорити про початок справжньої весни, сказав він.

Протягом цього періоду синоптична ситуація залишатиметься сталою і можливі незначні опади суттєво не вплинуть на розподіл снігових запасів, що склалися на сьогодні. До речі, снігу як головного чинника інтенсивності весняного водопілля цього року в Україні значно менше, ніж торік. Хіба що в традиційно сніжних північних районах Чернігівщини та Сумщини його покрив сягає близьких до норми 40-60 мм. Що стосується територій, де формується стік Дніпра і Десни -Білорусі та Російської Федерації, - там сніговий покрив більший, але також близький до норми.

Враховуючи запаси снігу та інші чинники, що формують весняне водопілля, Гідрометцентр і склав прогноз проходження "великої води" територією України. Вищий за норму її рівень очікується на дуже незначній території. Насамперед це басейни Прип'яті, особливо праві притоки річки, а також Західного Бугу і Вишні у Львівській, Волинській, Рівненській і частково Житомирській областях. Тут можливі підтоплення сільськогосподарських угідь, промислових об'єктів і частин населених пунктів, зазначив Микола Кульбіда. Проблемним районом залишається і нижня ділянка Прип'яті, де за певних гідрометеорологічних умов також можливе підвищення рівня води.

Поки що залишається стабільною ситуація на річках Карпатського регіону. Великого водопілля там не очікується, але оскільки тут зона високої паводкової небезпеки, "штатне" проходження весняних вод може бути скориговане за рахунок різкого танення снігу в горах. І це треба враховувати, адже спрогнозувати саме такий процес заздалегідь дуже важко.

У свою чергу директор Департаменту управління рятувальними силами МНС України Григорій Марченко повідомив, що міністерство провело розрахунок сил і засобів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій у зв'язку з можливим розливом великих і малих річок. У стані підвищеної готовності зараз перебувають понад 21 тисяча бійців МНС і майже півтори тисячі одиниць техніки. Ведеться цілодобовий моніторинг рівня води у всіх річках України, так що нинішнє весняне водопілля не повинне застати зненацька.

Не викликає особливих тривог у спеціалістів і майбутній льодохід, оскільки лід цього року помітно тонший за минулорічний. Тим не менше, МНС підготувало і направило в регіони, де ймовірні льодові затори, десять спеціальних піротехнічних груп. Oдне слово, нинішня весна за розрахунками "еменесівців" обіцяє бути спокійною. Головне - вона таки настане!