ВІЗИТ

Україна та Сербія створять зону вільної торгівлі та обмінюватимуться
євроінтеграційним досвідом

 

Офіційний візит в Україну Президента Сербії Бориса Тадича розпочався із українсько-сербських переговорів у розширеному складі під головуванням глав держав. Сторони одразу дійшли згоди, що двосторонні відносини потрібно розвивати активніше, використовуючи переваги кожної з країн. І на позитивний результат вплине ефективна робота Міжурядової українсько-сербської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, яка власне й розглядатиме питання розширення правового поля, створення умов для розвитку бізнесу.

Вже по завершенні переговорів Віктор Янукович розповів, що порядок денний був присвячений як широкому колу питань двосторонньої взаємодії, так і проблематиці світової та регіональної політики. Йшлося про поглиблення політичного діалогу, інтенсифікації торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, зміцнення культурних і гуманітарних зв’язків, взаємодії в рамках роботи міжнародних організацій, зокрема в ООН та ОБСЄ.

Високому гостю із Сербії — відповідні почесті. Фото Михайла МАРКІВА

Та найбільш пріоритетними і стратегічно значимими для обох країн були моменти, пов’язані з європейською інтеграцією. Для України в цьому контексті важливий обмін досвідом із Сербією. А для Сербії — ухвалення рекомендації Єврокомісії щодо надання їй статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

«Ми дійшли спільного висновку, що європейська інтеграція — не самоціль. Це перш за все  процес, який наближує наші держави до тих світових стандартів і рівня життя, яких прагнуть наші народи. Це нас завжди об’єднуватиме», — підкреслив Віктор Янукович.

Інший момент — торговельно-економічне партнерство. За січень — вересень 2011 р. обсяг торгівлі між країнами перевищив відповідний показник за весь минулий рік. Однак, на переконання президентів, цього замало, зважаючи на потенціал країн.

Віктор Янукович також нагадав: під час четвертого засідання Міжурядової українсько-сербської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва (відбулася днем раніше. —  Авт.) сторони окреслили кроки до розбудови співпраці в пріоритетних сферах.

І головну роль тут відіграватимуть  взаємна економічна та ділова активність, участь підприємств у приватизаційних процесах. А більш плідній роботі підприємців сприятиме проведення під час візиту Бориса Тадича до України українсько-сербського бізнес-форуму. Надалі вони проходитимуть щорічно.

За словами Віктора Януковича, цьому сприятиме набуття чинності угоди між урядами держав про відмову від візових вимог для їх громадян. Незабаром розпочнеться й процедура підготовки угоди про створення між країнами ЗВТ.

А Президент Сербії Борис Тадич вів мову про співпрацю в подоланні наслідків світової економічної кризи: «Гадаю, добрий вихід — стати опорою одне  для одного, щоб подолати всі перешкоди і в майбутньому поліпшити економічні показники». На його думку, завдяки спільним бізнес-форумам розвиватимуться не лише економічні відносини — збільшиться кількість робочих місць, з’явиться можливість виходу на нові ринки.

***

З Президентом Сербії Борисом Тадичем зустрівся також Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Сторони обговорили питання активізації двосторонньої співпраці та реалізацію тих проектів, які були започатковані під час головування Сербії у Центральноєвропейській ініціативі.