КНИГОДРУКУВАННЯ

Надруковано перший том з 20-ти Тлумачного словника української мови

Його презентація відбулася під час Свята українського словника, яке п’ятий рік поспіль відбувається у столичній книгарні «Словники-Самобранки». Її організатори — Український мовно-інформаційний фонд Національної академії наук України, видавництва «Довіра» і «Наукова думка» та книгарня «Словники-Самобранки». Цього року цей спеціалізований магазин словників святкує 5-річний ювілей. Він єдиний в Україні, орієнтований на реалізацію державної мовної політики. Тут широко представлені праці вітчизняних та закордонних лексикографів —  словники, довідники, енциклопедії — як традиційні, так і на електронних носіях інформації, а також лінгвістичні та філологічні видання. Загалом у книгарні представлено понад 40 тисяч найменувань  словників.

За словами директора Українського мовно-інформаційного фонду НАН України, члена-кореспондента НАН України Володимира Широкова, тільки за роки незалежності в Україні вийшло понад 600 термінологічних словників. Тож Свято українського словника — це громадська акція, мета якої — привернути увагу до такої важливої теми, як словники та їхнє видання, оскільки вони відіграють надзвичайно важливу роль у житті цивілізованого суспільства.

На папері є поки тільки 1-ий том, а ось в електронному варіанті Тлумачний словник української мови підготовлений весь. Тільки географічних назв у нього 100 тисяч! Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

— Ми сформували всю базу даних 20-томного словника. Це буде великий тлумачний словник української мови, — розповів Володимир Широков. — Створений у 70-80-х роках минулого століття 11-томний Тлумачний словник української мови дуже застарів. Якщо ви подивитеся на той словник, ви побачите, як багато там «марксизму-ленінізму» та цитат з Леніна. Нове видання позбавлено комуністичної ідеології.

Словник представляє весь обшир сучасної української літературної мови починаючи від Котляревського і до наших днів. За словами Володимира Широкова, нині в електронному вигляді створено основний корпус двадцятитомного Тлумачного словника української мови. 18 томів словника — загальна лексика — понад 200 тисяч реєстрованих одиниць слів і близько 70 тисяч словосполучень. Інші 2 томи містять 100 тисяч географічних назв.

— Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти 7 вересня цього року прийняв рішення, згідно з яким він пропонує Кабінету Міністрів розглянути можливість видати цей 20-томник накладом 50 тисяч примірників  до 25-річчя Незалежності України, — повідомив Володимир Широков.