ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

На 17 раунді переговорів щодо створення ЗВТ міжУкраїною та ЄС
виразно вчувається  «російський акцент»

У Києві продовжується чергова зустріч українських та європейських експертів, які працюють над створенням зони вільної торгівлі. Неодноразово вітчизняні дипломати оптимістично прогнозували, що 17-й раунд може стати завершальним у чотирирічній переговорній епопеї. Делегації очолюють заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій Пятницький і директор генерального директорату Єврокомісії «Торгівля» Руперт Шлегельмільх.  Серед питань, винесених на розгляд експертів, — співпраця в енергетиці, питання конкуренції, інтелектуальної власності, включно із географічними зазначеннями, аспекти сталого розвитку, сфера послуг, інструментів торговельного захисту, а також санітарні та фітосанітарні заходи.

Цікаво, що перший день свого спілкування у Києві експерти присвятили саме енергетиці. До речі, кілька тижнів тому під час візиту до Брюсселя першого-віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва Євросоюз в особі керівника переговорної групи з Україною Філіпа Куїссона  недвозначно натякнув, що одним з проблемних  моментів у роботі над ЗВТ може стати вимога до України компенсувати європейській стороні можливі збої транзиту газу через її територію. 

Таким чином ЄС прагне закріпити у тексті Угоди про асоціацію, яка включає у себе і положення про ЗВТ, відповідальність України не лише за транзит газу, а й за графік його постачання, зокрема, з Росії. Це означає, що Україна фактично нестиме відповідальність за виконання зобов’язань «Газпрому» перед європейськими споживачами.

— Проте таке формулювання для нас неприйнятне, бо Україна не відповідає за зобов’язання третіх сторін, — таку думку у коментарі «УК» висловили експерти аналітичної групи «Geostrategy».  — Ми вже і так взяли на себе усі можливі зобов’язання, приєднавшись до Європейського енергетичного співтовариства. Але здійснюватимемо транзит у повному обсязі лише у тому разі, якщо «Газпром» наповнюватиме газом трубу.

Водночас фахівці «Geostrategy» вважають, що прискіплива увага до енергетичних питань під час нинішнього раунду переговорів з Україною щодо ЗВТ, які досі з боку ЄС так активно не пресингувалися, невипадкове. «Це своєрідний спосіб загальмувати наші переговори щодо ЗВТ на останньому вирішальному етапі, — кажуть експерти. — Очевидно, «Газпром» через країни, котрі залежать від російського газу, — Німеччину та Францію — намагається напряму вплинути на переговорний процес, що вписується у російську концепцію покарання України за відмову від вступу до Митного союзу».

Проте у Києві сподіваються, що компроміс між сторонами буде знайдено, адже суть Угоди про асоціацію між Україною та ЄС набагато глибша і визначатиме майбутнє Європи. «Варто сподіватися, що Брюссель не розмінюватиметься на ситуативні поступки Москві», — вважають експерти.

Коментуючи слова Представника ЄС в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, який  нещодавно заявив про те, що угода про ЗВТ не буде підписана у вересні, у «Geostrategy» нагадали, що йдеться про підписання Угоди про асоціацію, яка включає в себе документ щодо ЗВТ. «До кінця цього року ми можемо лише погодити положення угоди, — пояснили експерти. — А підписання її може відбутися не раніше, ніж через шість місяців після погодження, оскільки текст документа повинен бути перекладений мовами країн-членів ЄС, потім парламенти усіх 27 країн повинні його парафувати і надіслати до Брюсселя».