ПАМ'ЯТЬ

У Миколаївській області тривають Дні європейської спадщини

В селі Ставки Веселинівського району відбулися культурно-історичні заходи з нагоди проведення Днів європейської спадщини в Миколаївській області та 200-річчя переселення німців до Північного Причорномор'я. Зокрема, відкрито пам'ятну дошку, де зазначено про заснування німцями-колоністами у 1819 році поселення Ватерлоо (нинішні Ставки).
 
З незвичною назвою села місцеві жителі пов'язують давню легенду. Як відомо, Ватерлоо - бельгійське містечко, де об'єднаними військами було розгромлено 72-тисячну армію Наполеона. В ході битви начебто німецькі солдати врятували життя російському генералу. Завдячуючи їм, генерал пообіцяв виділити землі на території Північного Причорномор'я. І обіцянку свою витримав. Тож починаючи з 1813 року на території нинішнього Веселинівського району виникла німецька колонія Ватерлоо з числа німців, які брали участь в історичній битві.
 
З назвою Ватерлоо село проіснувало до 1944 року. Вихідців з цієї німецької колонії, як і багатьох інших, спіткала складна доля. Багато хто з них опинився в радянських таборах або засланнях. Правда про трагедію німецького народу в Радянському Союзі тривалий час приховувалася. Сьогодні ж багато науковців, краєзнавців, простих громадян звертаються до історії німецьких поселень. Так, миколаївський археолог та краєзнавець Василь Нікітін видав книгу, в якій досліджує історію освоєння земель Північного Причорномор'я на прикладі колонії Катериненталь (нинішня Катеринівка Веселинівського району). А мешканка Катеринівки Ніна Денисюк створила в своєму селі музей, який повністю відтворює хату німця-колоніста. В ході урочистих заходів ці люди були нагороджені Почесними грамотами Посольства ФРН в Україні. Вручив відзнаки Почесний консул ФРН в Одесі Олександр Кифак. Як зазначив у своїй промові пан консул, в Миколаївській області старанно зберігають пам'ять про німців, які зробили величезний внесок в освоєння та розвиток територій.