Директор представництва 
в Україні компанії  
«Новартіс Фарма Сервісез АГ»  
Віктор ШАФРАНСЬКИЙ

У залі, де зібралися учасники і гості підписання першого в Україні меморандуму щодо боротьби з розсіяним склерозом, була напрочуд ділова атмосфера. Без патетики, як це часто буває в подібних випадках, багатослівних обіцянок. Діловий тон, переконаний, задав вчинок, який передував цьому зібранню. Ще до підписання меморандуму про співпрацю влади, бізнесу, науки і закладів охорони здоров’я компанія «Новартіс Фарма» (Швейцарія) виділила на боротьбу з хворобою вісім мільйонів гривень. То був приклад-заклик. Людина, яка цьому сприяла, — директор представництва компанії Віктор Шафранський — не почувався героєм чи благодійником. Скоріше  заклопотаним, адже добрий початок — лише половина справи. Головне, щоб задум успішно втілювався в життя, ставав, так би мовити, на крило. Тож все повинно залежати не від випадку. Має працювати система. Це й стало приводом розмови оглядача «Урядового кур’єра» з Віктором Шафранським.

 — Вікторе Вікторовичу, нині є бізнесмени, які багато говорять про готовність допомагати нужденним,  але нічого не роблять, посилаючись на складнощі буття. А ви без галасу взяли на себе зайве навантаження. Чим керувалися?

— І я, і працівники компанії — громадяни України. Ми хочемо, щоб усім жилося добре. Повірте, не можна почуватись успішним, коли бачиш навкруги біду. А розсіяний склероз — страшна хвороба, яка вразила понад 20 тисяч людей. Наша компанія пропонує препарат, який має доведену клінічну ефективність. Прагнемо, щоб був він доступний якомога більшій кількості пацієнтів.

— Але ж це не перша благочинна акція?

— Так. Соціальна відповідальність, а саме відповідальність перед пацієнтами — це ключова частина стратегії компанії. Соціальна діяльність компанії спрямована на актуалізацію проблем пацієнтів та пошук механізмів їх забезпечення життєво необхідними якісними препаратами.

У рамках соціальної діяльності для підтримки пацієнтів з хронічним мієлолейкозом та поліпшення їхньої якості життя  з 2008 року запроваджено спільний проект «Право жити» компанії «Новартіс» та Міністерства охорони здоров’я України. В рамках цього проекту щорічно компанія надає благодійну допомогу ліками на суму близько 20 000 000 доларів США. Програма «Право жити» допомагає понад  560 пацієнтам подовжити життя. Більшість із них навіть відновили свою працездатність. Крім благодійної допомоги у формі ліків, компанія «Новартіс» надає кошти на закупівлю діагностичного обладнання для онкологічних пацієнтів з хронічним мієлолейкозом, а також на навчання лікарів. Громадськість високо цінує благодійні ініціативи компанії «Новартіс», проект «Право жити» визнано переможцем у номінації «Соціальний проект року» на церемонії нагородження професіоналів фармацевтичної галузі «Панацея-2010».

Благодійність компанії «Новартіс» допомагає продовжити людям життя. Фото з архіву «Новартіс»

В 2011 році в Україні затверджено гуманітарну допомогу для лікування 24 пацієнтів із розсіяним склерозом на суму 987 480 доларів США. Лікування та спостереження пацієнтів протягом року проводитиметься в чотирьох провідних клініках України. Торік надали фінансову допомогу на суму 77 700 грн для обладнання референс-лабораторії, клінічної лабораторної діагностики та метрології для обстеження пацієнтів на наявність ВІЛ, всіх форм гепатиту і ТОRСН-інфекцій на території лікарні «Охматдит».

Протягом останніх трьох  років надається фінансова допомога для обладнання імунологічних лабораторій центрів трансплантації України: Києва, Донецька, Львова, Харкова та Одеси.

Для підтримки пацієнтів з трансплантацією, а також тих, що її потребують, було проведено серію освітніх семінарів для привертання уваги спільноти до життєво важливих проблем таких пацієнтів. Результатом цієї освітньої програми стали тематичні передачі на телебаченні та публікації в пресі.

В рамках соціального партнерства на базі Науково-практичного центру лазерних методів лікування ока в Києві  створено кабінет діагностики та лікування судинної патології ока.

— Напрямки вашої діяльності свідчать про інноваційний шлях розвитку компанії. Завдяки чому це вдається?

— «Новартіс» у перекладі з латині означає «нові досягнення». Як бачите, вже сама назва компанії зобов’язує постійно бути в пошуку. Його забезпечують у дослідницьких центрах «Новартіс», які є в усіх кінцях світу, понад п’ять тисяч вчених. Вони й розробляють інноваційні лікарські препарати для терапії найпоширеніших захворювань. До 2016 року компанія планує стати лідером за обсягом реалізації на світовому фармацевтичному ринку.

— Чи не планує компанія  виробляти в Україні дефіцитні ліки?

— Наміри такі є. Галузеве міністерство їх підтримує.

— Яку групу препаратів плануєте виробляти, якщо проект буде реалізовано?

— Компанія готова запропонувати виробництво препаратів для трансплантології, ревматології, офтальмології, а також онкологічної групи.

— Чому саме ці напрямки роботи вас приваблюють?

— Враховуємо реальні потреби держави. В рамках соціальної відповідальності компанія розробила і супроводжує програми, спрямовані на підтримку пацієнтів та поліпшення якості їхнього життя. Зокрема статистика свідчить, що кожен десятий громадянин України має патологію зору. Захворювання сітківки посідає третє місце серед причин інвалідності в Україні. При цьому менш ніж 0,5 відсотка таких хворих одержали медикаментозне лікування. Багато й інших проблем. Наша компанія має препарати, ефективність яких визнана у всьому світі. Ми не лише пропонуємо їх на ринку, а й навчаємо українських лікарів роботі з нашою інноваційною продукцією. Коли вироблятимемо тут, потреби пацієнтів задовольнятимемо повніше.

 — Ви сміливо пропонуєте виробництво препаратів для трансплантації в Україні в той час, коли в цій галузі нараховується багато гострих питань. Не боїтеся, що попиту на продукцію не буде?

— Треба дивитися вперед і порівнювати зроблене в Україні з тим, як ці проблеми розв’язуються у світі. Адже трансплантація органів стала надійним методом лікування багатьох хронічних хвороб. Щороку в світі проводять десятки тисяч операцій. Після трансплантації хворий реабілітується, якість життя значно підвищується — відновлюється не лише професійна діяльність, а й повертається можливість подорожувати,  брати участь у спортивних змаганнях. Максимальна тривалість життя після пересадки нирок, печінки, серця — понад 25 років. І це не межа.

На жаль, ця галузь медицини в Україні не набула належного розвитку. Хоча саме Україна є світовою колискою трансплантації — першу таку операцію виконав український хірург Ю. Ю. Вороной 1933 року. Оскільки потреби пацієнтів держава не задовольняє, українські хворі звертаються по допомогу, зокрема, до Білорусі, де ця робота на високому рівні.

— Що, на вашу думку, гальмує розвиток такого виду допомоги?

— Одразу хочу зазначити, що в Україні є необхідне обладнання і підготовлені спеціалісти. Але, вважаю, проблема в тому, що центри, розміщені на базі обласних лікарень, не мають державного фінансування. Додайте сюди брак національної  програми фінансування та системи координації донорства.

Всі ці проблеми розв’язані в Білорусі та Росії. Тому там виконується від 11 до 18 трансплантацій на мільйон населення, а в Україні — 2,2.

— Ви впевнено почуваєтесь на ринку, робите потрібну для країни справу. А чи потрібна такій соціально відповідальній компанії підтримка держави?

— Звичайно. Не бійтесь, мова не про пільги і не про створення якихось особливих умов. Ми працюємо прозоро, перемагаємо в конкуренції високою якістю продукції. Наші підприємства виробляють препарати, які відповідають міжнародним стандартам якості. Але нам і, що особливо важливо, пацієнтам заважають певні, як показує життя, непродумані обмеження. Багато перешкод  забирають час, кошти, а в підсумку за примхи чиновників доводиться розплачуватись пацієнтам. Тому якщо Україна хоче йти в Європу, вона має виконувати європейські норми.

«Новартіс» успішно працює в Україні з 1993 року. За цей час багато зроблено не лише для розвитку бізнесу, а й пропаганди інноваційної продукції, соціального захисту хворих. Такий курс продовжуватимемо. Нові досягнення будемо забезпечувати.

Післямова. Кожна благодійна справа  потребує людей відповідальних, особливо в медичній галузі. Таких, що запрягають коня не для власного поля (погодьтесь, за останні роки їх в Україні засвітилось багато — проголосили свою любов до ближніх, потім за їхній же рахунок облаштували свій добробут, а лікарня майбутнього так і залишилась для нас маревом). Благодійник — це той, хто знає проблему і конкретно її розв’язує. Крім усього, важливо мати совість і відповідальність, що дає надію немічним. Обманута надія — хворобі союзник.

Все це добре знає Віктор Шафранський. А тому й живе так, аби іншим біля нього було надійно. У бізнесі це ой як багато значить. А в людських стосунках — тим більш не переоцінити. І коли організовували допомогу хворим  із розсіяним склерозом, саме «Новартіс» зробив свій перший внесок. То був приклад, який почули й підтримали. А підпис Шафранського під меморандумом розцінили як гарантію виконання взятих зобов’язань. Так би діяли всі. Заклик «Роби, як я!» від бізнесмена, який почувається соціально відповідальним, у практичних діях на благо людей мають підхопити і продовжувати політики. Тоді в стосунках між ними буде більше взаєморозуміння та відповідальності за державу.

Микола ПЕТРУШЕНКО,
«Урядовий кур’єр» 

 

ДОСЬЄ «УК»

Віктор ШАФРАНСЬКИЙ. Народився в Народичах на Житомирщині. У 1991 році закінчив лікувальний факультет Тернопільського державного медичного інституту. В 1998 р. захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності «хірургія». У 2001 році отримав ступінь магістра економіки та управління бізнесом у МАУП.

З 1991 по 1996 рр. працював хірургом на Житомирщині, після цього присвятив себе розвитку фармацевтичного бізнесу в нашій країні, зростаючи по адміністративній лінії в представництвах відомих фармацевтичних виробників. У березні 2012 року очолив представництво компанії «Новартіс Фарма Сервісез АГ» в Україні.
 

ДОВІДКА «УК»

«Новартіс» — провідна інноваційна фармацевтична корпорація зі штатом понад 120 000 співробітників і представництвом у більш ніж 140 країнах світу. Компанія — визнаний світовий лідер з розробки оригінальних іновативних лікарських препаратів. За версією журналу «Fortune» «Новартіс» визнана найбільш поважною («the most admired») компанією на фармацевтичному ринку світу за підсумками 2011 року.