РОБОЧА ПОЇЗДКА

Президент закликав буковинську владу готуватися до реформи  місцевого самоврядування, інакше державних інвестицій — не бачити

Саме так Віктор Янукович відкрив нараду з адміністративно-господарським активом регіону, яка відбулася у рамках його робочої поїздки до Чернівецької області. «Ми розпочинаємо найближчим часом реформування, яке передбачає децентралізацію влади і передачу функцій у регіони», — зазначив він, додавши, що хоче нарешті побачити програму соціально-економічного розвитку регіону до 2015 року. Окремо місцевій владі треба буде розробити ще й програму інвестиційних проектів.

На об’єднання суспільства

Дієві зміни неможливо реалізувати без ефективної системи державного управління. Тож, на переконання Президента, цьому сприятиме адмінреформа. «У центрі ми почали з себе. Зараз підходить черга регіонів. У 2012-му ми спільно працюватимемо над вдосконаленням системи державного управління і як партнери відпрацюємо це питання», — зауважив він. При цьому наголосив: усі реформи в країні здійснюються з метою покращення життя суспільства, однак для результату потрібен час.

Віктор Янукович також вів мову про те, що запорукою успішного розвитку регіонів є співпраця уряду та місцевої влади. Це буде одним із пріоритетів на наступний рік. Передбачено й вкладення державних коштів у проекти, які спроможні якісно позначитися на місцевому розвитку. Проте інвестиції у перспективі отримуватимуть лише ті регіони, які доведуть свою конкурентоспроможність. «Для уряду не буде критеріїв: хто кращий, хто гірший. Буде — хто більш підготовлений», — наголосив він.

Вже на запитання журналістів щодо пришвидшення залізничного сполучення між Києвом та Чернівцями Президент дав однозначну відповідь: «Ми це зробимо обов’язково». Відповідне доручення вже отримало Міністерство інфраструктури.

А порушивши тему земельної реформи, Президент зробив ще один акцент: її слід провести без зволікань. Водночас він визнав, що запровадження ринку землі є дуже болючим процесом, до якого примішано багато політики. Тож влада радитиметься з громадськістю, проводячи слухання щодо реалізації земельної реформи.

Істотний момент реформ — пільги соціально незахищеним верствам населення не скорочуватимуться. Навпаки, на наступний рік допомога вперше за 10 років зросте на 25%.

Глава держави нагадав, що попередня влада прийняла низку популістських законів у соціальній сфері, які нині виконати нереально — адже на час ухвалення документів показник прожиткового мінімуму був значно нижчим від нинішнього. Але він проти скасування зазначених законів: «Я за те, щоб ми разом з громадськими організаціями, людьми, які користуються цими пільгами сіли й подивилися: ось можливості держави, а ось — закони, і дали відповідь на це питання».

Малеча з дитячого будинку не лише показала Президенту невеличкий концерт, а й взяла його у свій танок. Фото Михайла МАРКІВА

Подяка отцю Лонгіну

У рамках перебування на Буковині Віктор Янукович взяв участь у відкритті будинку інвалідів при Свято-Вознесенському чоловічому монастирі у с. Банчени. Він  подякував усім, хто долучився до його спорудження і окремо — настоятелю монастиря отцю Лонгіну. Президент передав будинку інвалідів ключі від мікроавтобуса, спеціально обладнаного для обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями. Він також побував у Свято-Троїцькому соборі Банченського Свято-Вознесенського чоловічого монастиря на подячному молебні і отримав від отця Лонгіна подарунок — ікону Божої матері.

А у селі Молниця Віктор Янукович відвідав дитячий будинок «Багатодітна сім’я Михайла Жара» (настоятеля Банченського Свято-Вознесенського чоловічого монастиря отця Лонгіна). Там він поспілкувався з вихованцями закладу, передав дитячому будинку ключі від автобуса та подивився концерт, спеціально підготований дітьми.

Глава держави запевнив, що влада й надалі підтримуватиме багатодітну родину отця Лонгіна та благодійні проекти, які реалізовуються за його ініціативи. «Програма, яку ми розпочали багато років тому, розвиватиметься і дасть змогу знедоленим дітям знайти своє місце в житті», — передає слова Президента його прес-служба.

Фоторепортаж Михайла МАРКІВА.