ЗАСІДАННЯ РАДИ РЕГІОНІВ

Президент жорстко розкритикував роботу місцевої влади  та доручив міністрам вивести регіони на європейський рівень

Засідання Ради регіонів Віктор Янукович відкрив, озвучуючи головну цьогорічну мету влади: реалізувати на практиці в Україні нову регіональну політику. Вона передбачає докорінну зміну формату відносин регіонів із центром, запровадження нових важелів та механізмів впливу на регіональну економіку.

З огляду на те, що зрушення у цьому напрямку залежать від ініціативи та відповідальності місцевих керівників, глава держави оцінив якість їхньої роботи у різних напрямках реформування країни. І результати видалися невтішними для майже кожної з областей.

ЖКГ: води катма, а гроші давай. Фото УКРІНФОРМУ

Гроші  за пацієнтом  не ходять

Українці так і не відчули впливу реформ на якість їхнього життя. Це найбільше обурює главу держави. Тож передовсім він означив прорахунки в одній із найделікатніших сфер — медицині. У зв’язку з тим, що нещодавно відкритий на Кіровоградщині обласний перинатальний центр зазнав нищівної критики громадськості, Віктор Янукович доручив віце-прем’єр-міністру — міністру охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій розібратися в цій ситуації, аби знати напевне, чи справді цей медичний заклад можна назвати профанацією. І якщо негативна інформація підтвердиться, керівництво області буде покарано.

 «Охорона здоров’я — одна з провідних галузей «економіки майбутнього» на глобальному рівні, і в Україні це повинно бути загальнонаціональною справою. Принцип «гроші ходять за пацієнтом» може бути реалізований лише на найближчому до людини рівні, — зауважив Президент. — Але хоч  би скільки пілотних проектів було започатковано, хоч би які кошти  виділяли на їх реалізацію, жодного ефекту не буде без конкретного руху вперед».

Зростання тарифів неприпустиме

Житлово-комунальне господарство цієї зими ледь витримало вкрай низькі температурні режими. «Критичний стан ЖКГ на тлі зростання тарифів на житлово-комунальні послуги є неприпустимим явищем. Ми повинні забезпечити максимально ефективне використання кожної гривні комунальних тарифів», — переконаний Президент. Тому Прем’єр-міністр Микола Азаров, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк, керівники облдержадміністрацій мають напрацювати плани щодо оптимізації політики держави у цій сфері, обсягу та якості надання послуг.

Уже до кінця року Віктор Янукович вимагає привести тарифи на житлово-комунальні послуги у регіонах до економічно обгрунтованого рівня. Ще слід знайти кошти на оновлення комунальної інфраструктури. Оскільки платежів для цього не достатньо, застосовуватимуть механізми державно-приватного партнерства.

Упорядкуванню тарифної політики сприятимуть технічне переоснащення та зменшення енерговитратності надання житлово-комунальних послуг. Тут перспективними, на думку Віктора Януковича, є пілотні проекти, спрямовані на заощадження паливно-енергетичних ресурсів, підвищення продуктивності енергетичного обладнання.

Де імідж продвиробника?

На переконання глави держави, нині вкрай заполітизовані питання, пов’язані із земельною реформою. І хоч на державному рівні існують усі рамкові умови для її проведення, земля нині не є реальною власністю українців.

У цьому контексті керівники Вінницької, Київської та Харківської областей мають зосередитися на пілотних проектах зі створення та апробації програми Державного земельного кадастру.

Місцеві органи влади мають оформити і видати державні акти на право власності на земельні ділянки громадянам, замінивши ними отримані раніше сертифікати на право володіння земельним паєм, розробити схеми землеустрою та техніко-економічного використання й охорони земель.

«Якісне продовольство і високі стандарти продуктів харчування — це умова якісного споживання, це здоров’я наших дітей, родин. І нарешті це складова позитивного іміджу держави як виробника продовольчих товарів на світовому ринку», — так Президент говорив про необхідність ввести жорсткий контроль за якістю продуктів, які імпортують, та створити ефективну систему захисту споживача від недоброякісних харчів.

За його словами, факти фальсифікації продукції українського виробництва ставлять під загрозу доступ вітчизняних товарів на ринки, псують міжнародний імідж країни.

Оцінив реформи в країні Віктор Янукович словами: «Нині маємо не здобутки, а лише епізодичні зрушення». Він мав на увазі те, що органи влади на всіх рівнях так і не змогли ліквідувати бюрократію, вивести на новий рівень умови ведення бізнесу, поліпшити якість надання адміністративних послуг. «Ці питання мають лягти в основу регіональних програм, інакше ми залишимося позаду цивілізованого світу та не зможемо реагувати на його сучасні виклики», — резюмував він.

Насамкінець Прем’єр-міністр отримав доручення запропонувати кандидатуру віце-прем’єр-міністра, який відповідатиме за взаємодію України з Євросоюзом.

Регіонам треба підтягнутися

А Микола Азаров вів мову про створення в Україні системи обліку соціально не захищених громадян. На його переконання, українці не мають помирати від обмороження. Це завдання ляже на плечі Міністерства соціальної політики, МВС і голів адміністрацій усіх рівнів.

Найближчим часом уряд збільшить і статутний фонд НАК «Нафтогаз України» шляхом випуску державних облігацій. Для поліпшення фінансового стану компанії уряд планує виплатити їй компенсацію за різницею тарифів.

Він звернув увагу керівників регіонів на низький рівень розрахунків із «Нафтогазом» за спожитий газ. «Так, ми не відключали, звичайно, в ці морози газ, не застосовували таких ось заходів. Проте з морозів ми виходимо, і слід пам’ятати, що за газ треба платити», — сказав Прем’єр.

Окрім цього, він вважає недосконалою роботу дозвільних центрів за принципом «єдиного вікна» в регіонах — вести бізнес стало ще складніше.

«Ми ліквідували 54 тисячі різних актів регулятивного плану, проте це зовсім не означає, що після цього відразу стало жити добре, — сказав Микола Азаров. — Наші чиновники не звикли до того, що, коли немає папера, це означає —дозволено. Ця робота вимагає, безумовно, дуже серйозної уваги».

Керівників регіонів він попросив звернути особливу увагу на розвиток тих галузей економіки, в яких у січні через посилення холодів було відзначено спад. Зокрема це видобувна і переробна промисловості, продовольство, аграрний сектор, будівництво.

Як приклад було наведено Одещину — там зафіксовано спад виробництва на рівні 20%.