ЄВРО-2012

Президент поставив завдання: до 8 червня центральна влада має приділити увагу безпеці, а регіональна — надати містам святкового вигляду
 

Засідання Комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Президент Віктор Янукович провів за тиждень до старту першості (футбольні змагання триватимуть з 8 червня до 1 липня). За цей час влада має зосередитись на моментах, пов’язаних із безпекою. «У нас не може бути невирішених питань взагалі! Якщо є щось невирішене на цей момент, то це треба врахувати», — так Президент звернувся до віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова та Секретаря РНБО Андрія Клюєва. Разом із правоохоронними органами вони мають провести перевірки, отримати звіти відповідальних виконавців.

А керівники місцевої влади отримали завдання навести порядок на територіях, прилеглих до об’єктів інфраструктури. Зокрема висадити квіти, щоб міста, що приймають чемпіонат, набули святкового вигляду. «Україна вперше за свою історію отримала такий шанс, і ми його повинні використати. Тобто гідно провести це свято спорту», — пояснив глава держави.

Загалом він зазначив, що підготовка до Євро-2012 в Україні підходить до завершення. Віктор Янукович нагадав і про вразливі моменти, коли кілька років тому наша країна ризикувала втратити можливість проводити чемпіонат, однак цей виклик зуміла подолати. Успішно, на його думку, завершилася й підготовка інфраструктури: оновлено аеропорти, зведено та реконструйовано стадіони, споруджено готелі, сучасні автомагістралі, відремонтовано майже 4 тис. км доріг і побудовано 2,2 тис. км нових магістралей. «Усе це той іспит, який ми з вами проходили разом: будівельники, місцева та центральна влада, — сказав Президент. — Це все ще десятиліттями слугуватиме нашим громадянам».

У містах Євро-2012 ретельно впорядковують улумби. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

А Борис Колесніков, у свою чергу, довів до відома присутніх, що на підготовку України до чемпіонату Європи з футболу залучено 29 млрд 277 млн грн інвестицій. «Це інвестиції на аеропорти, стадіони, автошляхи, всі державні програми, які було виконано в рамках великої програми Євро-2012. Це й витрати, які безпосередньо пов’язані з підготовкою нашої країни», — пояснив він.

Операційні витрати на підготовку футбольного чемпіонату для України становили 418 млн грн. Передаючи позицію зарубіжних та вітчизняних агентств, урядовець зазначив, що з цих витрат наша країна має отримати не менше 1,5 млрд євро виручки.

Водночас віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури акцентував: «Республіка Польща зазнала прямих витрат на підготовку до чемпіонату 34 млрд дол., а Україна — 3 млрд 600 млн дол.» Відзначив він і те, що до старту чемпіонату днями планується здати останній об’єкт — ділянку дороги Київ —Житомир, чим, власне, й завершити підготовку до турніру.

За словами Бориса Колеснікова, провідні світові експерти проаналізували підготовку України до чемпіонату і підтвердили: жодній країні світу, навіть з найбільшим динамічним розвитком, не вдавалося за півтора року побудувати п’ять міжнародних аеропортів із чотирма злітно-посадковими смугами. А за два роки в нас відкрито більше готелів, ніж за 65 попередніх. Щодо цього Борис Колесніков зауважив: готелі були найпроблемнішою частиною підготовки інфраструктури.