ДЕРЖАВНІСТЬ

Соборність і свобода наріжні камені нашої національної ідеї

Це важливі складові становлення сучасної України. Соборність і свобода — це цінності, які впроваджує в життя наш народ протягом усієї своєї історії. Так Президент Віктор Янукович привітав співвітчизників з Днем Соборності та Свободи України під час виступу на урочистостях з нагоди свята у столичному Національному палаці мистецтв «Україна».

За його словами, 94 роки тому Акт Злуки проголосив об’єднання двох українських республік, народжених на уламках імперій. «Єднання українських земель, творення власної держави для українців стало реальністю. Єдність і нині — головна умова нашої сили та незалежності, — наголосив глава держави, додавши, що наш народ пройшов безліч випробувань, але відстояв цінності соборності і свободи, не втративши творчої життєвої енергії. — Це надійний фундамент, на якому будуються міць і велич українського суспільства. І ми гідно приймаємо виклики сучасної складної епохи. Бо це наша спільна відповідальність перед нащадками за збереження і зміцнення вільної та єдиної України. Ми можемо мати різні точки зору. Нас можуть розділяти сотні кілометрів. Але ми всі — єдиний український народ».

Президент зазначив, що нині Україна виходить на розуміння необхідності цілеспрямованих і консолідованих рішень на рівні Конституції, які матимуть глибинне значення для всього суспільства.

Як повідомляє прес-служба глави держави, щодо створення ефективної соціальної системи він висловився так: «Наше завдання — забезпечити реальну економічну та політичну незалежність, зміцнювати демократію та верховенство права, ствердитись як молода, сильна сучасна держава в Європі та у світі». 

У День Соборності та Свободи України керівники держави поклали квіти до пам’ятників Тарасові Шевченку (на знімку)
та Михайлові Грушевському.
Фото Oлега МAРКЕВИЧA